Германия със стъпка по-близо до легализирането на канабиса

Германия върви към легализирането на канабиса за развлечение с приемането от Съвета на министрите на законопроекта, който ще бъде придружен от кампания за превенция, насочена към младите хора, предаде АФП.


Според текста, който предстои да бъде обсъден и гласуван от парламента, притежанието на до 25 грама канабис ще бъде законно за всеки навършил 18 години.

Това налага Германия да има един от най-либералните закони в Европа, след Малта и Люксембург, които легализираха рекреационния канабис съответно през 2021 г. и 2023 г.

Тази легализация е един от водещите проекти на коалицията на социалдемократа Олаф Шолц със Зелените и либералите, въпреки че първоначалният план отиде много по-далеч. Изправен пред резервите на Европейския съюз, Берлин трябваше да прегледа копието си.

Опозицията, полицейските синдикати и съдиите също са критични към този ход, тъй като смятат, че той няма да сложи край на трафика, когато това е една от целите.

Законопроектът позволява и отглеждането на до три растения канабис за собствени нужди.

Новото законодателство предвижда създаването на сдружения с нестопанска цел, чиито пълнолетни членове, с лимит от 500 членове, ще могат да отглеждат растението за собствена консумация под надзора на публичните власти.

Тези „Cannabis Social Clubs“, както те се наричат, ще имат регулирана дейност: те ще могат да доставят само на своите членове и в размер на 25 грама на ден с максимум 50 грама на месец.

Младежите между 18-20 години ще имат право само на 30 грама на месец. Тези клубове ще бъдат обект на контрол от страна на публичните власти.

Консумацията на канабис трябва да бъде извън тези клубове и ще бъде забранена в рамките на 200 метра от тези клубове, училища, детски площадки, спортни игрища и сдружения за млади хора.

Министърът на здравеопазването Карл Лаутербах също планира да започне голяма кампания за осведомяване, насочена към младите хора относно опасностите от канабиса за мозъка, „особено вреден, когато той все още е в период на растеж“.

„За младежи под 18 години консумацията остава забранена, а за младежи до 21 години е ограничена“, припомни той в прессъобщение. /БГНЕС