Горанов: Някои използват Наредбата за касови апарати като смокинов лист

„Ако има желание за поддържане на определени нива на сива икономика, и има неразбиране по философията на Наредбата за касовите апарати, то трябва да започнем изцяло наново с нея“. С тези думи министърът на финансите Владислав Горанов се обърна към противници на новата Наредба за касовите апарати на извънредна среща в Министерския съвет, предаде репортер на БГНЕС.

„Иска ми се днес да очертаем принципите на рамката, но ако не намерим разбиране, трябва да започнем отначало. Ако всички целим по-справедлива икономическа среда, ще ни е по-лесно да продължим. Голяма част от въпросите, които се чуват в публичната среда, се дължат на неразбиране. Има и частна съпротива срещу Наредбата, като някои имат притеснения и я използват като смокинов лист за грешния модел за правене на бизнес, затова и протестират“, укочни Горанов.

„Имаме необходимост справедливостта да доминира във всяка една сфера на обществения живот, и трябва да се стремим да постигнем съгласие около философията на Наредбата. Имаме достатъчно време да започнем да ги решаваме. „Наредба Н-18“ касае по-справедливо отношение при правенето на бизнес – да се събират повече приходи при ниска данъчна тежест е единственият шанс на министъра на финансите да осигури на държавата добра финасово разпределителна роля. Тоест, искаме да сме солидарни в разходите, но имаме либерален подход към приходите – не е справедливо това. Упреците, че целим силово налагане на определени модели, не са верни, и това не е нашата цел“, допълни Горанов.

Годишно половин милиард лева приходи за бюджета се укриват през касови плащания и Интернет. Така нивото на сивата икономика в България двойно по-висока спрямо западноевропейските държави, уточни министърът.

Той припомни, че по промените в наредба Н-18 се работи от 2018 година.

Десетки хиляди търговци вече работят съгласно новите изисквания на Наредба Н-18. За близо 2 години НАП проведе над 300 срещи с различни браншове. Това заяви изпълнителният директор на приходната агенция Галя Димитрова по време на срещата.

До момента НАП е прегледала 900 софтуера за управление на продажбите, които са преминали процедурата на преглед. В процес на вписване са още 130.

„Промените в наредбата са единственият начин да се преборим с нелоялната конкуренция и сивата икономика. Поправките са в интерес на всички,които спазват закона“, заяви Димитрова и определи срещите като ползотворни и стъпка напред в съвместния диалог.

„Ние считаме, че нашата идея за ограничаване на сивата икономика среща разбиране от огромната част от търговците“, отбеляза директорът на НАП.

Председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов заяви, че освен спорните моменти по Наредба Н-18, трябва да се направи и спешна среща относно начина на запечатване на търговските обекти. Той съобщи, че в момента има много злоупотреби при запечатване на заведения в цялата страна. Поли Карастоянова от Националния борд по туризъм заяви, че твърди застават зад промените и отлагането и полезно, защото може спокойно да се уеднаквят данните с големите международни софтуерни вериги. Заради промените браншът се налага да направи допълнителни инвестиции в размер на 100 000 лева. Вени Петрова от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация предложи срещите по промените в наредбата да се правят не само в столицата, но и във вътрешността на страната. Представители на здравеопазването настояха да проведат отделна среща с Владислав Горанов близките дни, тъй като имали други проблеми, които са специфични за сектора и не засягат техническите параметри на софтуерите.

БГНЕС припомня, че това е поредната среща в голям формат по спорните текстове. Последната се проведе в края на януари в Министерството на финансите. Тогава страните се договориха за 6-месечен гратисен период. След продължили над 2-часа разговори хотелиерският и ресторантьорският бизнес обявиха, че са доволни и отлагат планираните протести. Въпреки обещанието още на другия ден някои от тях излязоха пред парламента./БГНЕС