Гордана Силяновска е новият президент на Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на втори тур от президентските избори в Северна Македония.

Гордана Силяновска-Давкова е новият президент на Северна Македония. Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ съкруши досегашния президент Стево Пендаровски на президентските избори, като разликата между двамата е 2 към 1 в полза на Силяновска, предаде репортер на БГНЕС. 
При почти 100% обработени бюлетини Силяновска печели 65,14% от гласове, а издигнатият от Социалдемократическия съюз (СДСМ) Пендаровски получава едва 29,27% от вота на гражданите. 
Конституционното изискване за над 40% избирателна активност на президентския вот беше изпълнено, което означава, че Северна Македония има първата жена президент.
"Определям като безценна подкрепата, която получих днес от гражданите", заяви Силяновска, като добави, че няколко часа се е чудила "с какво е заслужила тази огромна подкрепа". 
Тя определи изборът на първата жена президент "в тази държавичка" като истински реформаторски знак.
"Това ще стане ясно много бързо и ясно, когато се обкръжа от жени, които ще приличат по дух на Вацлав Хавел", каза още тя.
"Време е да сложим край на балканизацията и хомобалканикус и да обявим начало на хомоевропикус", подчерта Силяновска.
Новият македонски държавен глава обяви, че няма да се води от партийни интереси и принципи, а ще остави широко отворени вратите на своя офис. 
Пендаровски, на свой ред, призна поражението си.
В кратко обръщение той поздрави, без да споменава, победителя в президентския вот и партията, която печели парламентарните избори.
"Моята съвест е чиста. Не съм сигурен, че е така при победителите", каза Пендаровски и приключи краткото си изявление.
Той заяви, че неговата концепция за Европейска Македония не е получила достатъчно подкрепа. 
Загубата на Пендаровски е катастрофална, с оглед на всички избори след обявявяването на независима Македония преди 30 години. 
Бившият македонски премиер и лидер на СДСМ Димитър Ковачевски също поздрави Силяновска за изборната ѝ победа и призна тежкото поражение, което е претърпяла партията му. 
Ковачевски призова за свикване на вътрешнопартийни избори и анализ на тежката загуба.
Сръбският президент Александър Вучич поздрави Силяновска за победата ѝ на втория тур.
„Поздравявам Гордана Силяновска-Давкова с избирането ѝ за президент на Северна Македония и ѝ пожелавам да изпълнява успешно отговорния дълг, който поема. Убеден съм, че ще продължим да работим заедно за укрепване на връзките между Сърбия и Македония с цел напредък и благоденствие на нашите народи, както и просперитет на целия регион", каза Вучич.
БГНЕС припомня, че на президентските избори през 2019 г. Гордана Силяновска-Давкова също достигна до втори тур, който тогава беше спечелен от Стево Пендаровски.
***
Проф. Гордана Силяновска-Давкова през годините е противник на Преспанското споразумение между Македония и Гърция, с което беше решен спора за името на Република Македония, а Атина подкрепи Скопие за НАТО и ЕС.
Силяновска е против и Договора за приятелство с България от 2017 г. Тя се обяви срещу закона за разширяване употребата на албанския език през 2018 г. В рамките на тазгодишната предизборна кампания твърдо следваше антибългарската политическа линия.
Тя е родена на 11 май 1953 година в Охрид, тогавашна Югославия. През 1973 година завършва средното си образование в столицата Скопие. През 1978 година завършва Юридическия факултет на Скопския университет, а през 1993 г. защитава докторска степен по право в Любляна.
Кариерата на Силяновска в македонските институции е богата. От 1990 до 1992 година е членка на конституционната комисия в македонския парламент. Професорката е член на Венецианската комисия от 2008 до 2016 година. В периода 1992-1994 е министър без ресор в първия кабинет на Бранко Цървенковски - член на Председателството на Съюза на комунистите в Македония от 1990 г., известен със своите антибългарски възгледи. /БГНЕС