„Науса е градът на виното, Бургундия на Гърция, както го наричаме тук“, каза кметът на Науса Николас Караниколас.
"Това е експеримент и ще изчакаме да видим как ще се развие идентичността на виното в тези условия. Нашите винопроизводители са добре организирани и винаги иновативни." Енолозите не знаят какъв ще бъде резултатът.
"Знаем, че кислородът е неразтворим във вода, чиято средна температура, според нас, ще бъде 16 градуса по Целзий", каза енологът Георгиос Диамантакос.
"Хигиенното състояние на водата е отлично и искаме да видим как слънцето и естествената среда на реката ще повлияят на виното."
Районът Науса има главно малки семейни винарни с ограничено производство. В миналото почти всяка къща е имала собствено лозе. "Ние наричаме Ксиномавро „Бароло на бедните“, но сме много горди с нашите продукти", каза Петрос Каридас, имайки предвид търсеното в Италия червено вино от Бароло, регион в Пиемонт.
Каридас управлява малко лозе, което произвежда около 12 000 бутилки вино годишно, някои от които се изнасят за Великобритания и САЩ.