Градът на Спартак привлича с вековни чинари и 160 растителни вида

Хиляди туристи от цяла България и съседна РС Македония избраха Сандански за почивка и разходка в неделния ден, предаде кореспондентът на БГНЕС от региона.

Градът на Спартак е прочут със своя изключително чист въздух, меко време и минерални извори. Според легендата водачът на най-голямото робско въстание в древната история е роден тук

Улиците и заведенията на Сандански са изпълнени с хора, желаещи да се насладят на слънчевия ден – средната температура днес бе около 15 градуса, а също така да поемат глътка чист въздух, забравяйки поне за миг тежката пандемична обстановка, изцедила силите ни през зимните месеци.

Едно от любимите места за разходка е градският парк. Той е един от най-големите в страната и се простира на площ от 344 декара. Засадени са над 160 растителни вида. Гордостта са вековните чинари. Един от тях е на повече от 350 години.

Паркът, който носи името „Свети Врач“, е създаден през 1916 г. по идея на генерал Георги Тодоров. Неговият бюст е поставен на входа му през 2005 г. от признателните жители на Сандански. Генерал Тодоров е един от героите на Първата световна война. Той командир на Втора българска армия, която се сражава на Солунския фронт срещу силите на Съглашението. По негова заповед войниците засаждат първите фиданки от бял и черен бор.

Сандански е прекрасно място за почивка на всеки, който е решил да напусне забързания ритъм на големите градове, съчетаващ красивата природа, вкусната храна и спа-туризма. /БГНЕС