Гросмайсторско реми на "Етихад" остави Ливърпул на върха във Висшата лига

Манчестър Сити и Арсенал завършиха при нулево равенство в голямото дерби от 30-ия кръг на английската Висша лига. На "Етихад" двата отбора играха много силно в защита и рядко допускаха опасности пред някой от двамата вратари.


Началото бе по-активно за "гражданите", като Кевин Де Бройне центрира опасно в наказателното поле, но Бен Уайт изби. Арсенал отвърна с анемичен изстрел на бившия играч на шампионите Габриел Жезус, който отново опита късмета си в средата на първото полувреме. Възпитаниците на Микел Артета стояха стабилно и организирано както в центъра на терена, така и в отбрана, което затрудняваше "небесносините" в опитите им да стигнат до гол в мрежата на Давид Рая.

След почивката мениджърът на домакините Пеп Гуардиола взе решение да увеличи мощта в атака, като вкара в игра Джак Грийлиш и Жереми Доку по крилата. Двамата веднага раздвижиха играта на Сити, като особено деен бе белгиецът по десния фланг на атаката. Все пак, гостите удържаха набезите му, като се справиха и при няколко грешки на Букайо Сака дълбоко в тяхната половина. Англичанинът бе заменен по-късно със съмнения за контузия. От другата страна Щефан Ортега спаси удар на Леандро Тросар, който не предвещаваше опасност за германския страж. Ерлинг Холанд, който иначе имаше тих следобед и бе опазен по категоричен начин от централната двойка бранители на "топчиите" Габриел Магаляеш и Уилям Салиба, не съумя да уцели топката при удар с глава на Йошко Гвардиол при една от малкото добри ситуации за домакините в мача.


В крайна сметка, двата претендента за титлата направиха равенство, което е в услуга на третия кандидат за титлата - Ливърпул, който по-рано през деня взе своето, макар и трудно и след обрат, срещу Брайтън. Мърсисайдци остават на върха в класирането преди междинния кръг в шампионата с актив от 67 точки - две повече от втория Арсенал и три повече от шампиона Манчестър Сити.

За Гуардиола и компания предстои домакинство на Астън Вила в сряда, а в същия ден Арсенал посреща новака Лутън на "Емиратс". /БГНЕС