Гърция развива проекти за плаващи вятърни електроцентрали

Националната програма за развитие на плаващи вятърни паркове създава големи очаквания в Гърция, пише "Катимерини". Чуждестранните и местните инвеститори признават високото качество на работата на Гръцката компания за управление на въглеводородите и енергийните ресурси (EDEYEP). Гръцкото министерство на енергетиката подкрепя бързото изпълнение на програмата, като проучванията и лицензирането ще се извършват едновременно. Инвеститорите оценяват развиващия се гръцки пазар като един от най-привлекателните за проекти за офшорни вятърни електроцентрали.

Националната програма се отнася главно за плаващи вятърни паркове - технология, която все още е в доста ранен етап и поради това е много скъпа, така че разходите и изпълнението на проектите са пряко свързани с развитието на местната верига за доставки. Пазарните специалисти подчертават, че без местна верига за доставки нито един проект не може да бъде реализиран най-рано до 2035 г.

Предпоставка за това е развитието на вторичен пазар, който от своя страна трябва да разчита на критична маса от проекти, които да гарантират неговата устойчивост. За да се справят с това двойно предизвикателство, EDEYEP и гръцкото министерство на енергетиката започват реализацията на два плаващи вятърни парка като пилотни проекти, които ще помогнат на потенциалните инвеститори да вземат инвестиционни решения./БГНЕС