Гуардиола бе избран за мениджър на сезона във Висшата лига

Хосеп Гуардиола бе избран за мениджър на сезона, съобщиха от пресслужбата на английската Висша лига. Мениджърът на Манчестър Сити се пребори с конкуренцията на Микел Артета (Арсенал) и Унай Емери (Астън Вила), Марко Силва (Фулъм), Роберто де Дзерби (Брайтън) и Еди Хау (Нюкасъл), които също бяха номинирани.


Под ръководството на испанския специалист тимът от "гражданите" стана шампион предсрочно. За 52-годишния мениджър това е трета поредна и общо пета титла в последните шест сезона.

Освен това тази година тимът достигнаха до финалите в Шампионска лига и Купата на Англия.

Гуардиола печели отличието за №1 на сезона в Англия за четвърти път. Той вече е получавал тази награда през 2018, 2019 и 2021 г. По този начин Пеп се изравни с Дейвид Мойс, но изостава от легендарния мениджър на Манчестър Юнайтед - сър Алекс Фъргюсън, който е награждават общо пет пъти.

Венсан Компани от Бърнли и Стивън Шумахер от Плимут спечелиха наградите за мениджър на годината в Чемпиъншип и Лига 1, след като всеки от клубовете им натрупа по 101 точки по пътя към титлата в своята дивизия.

Мениджърът на Лейтън Ориент Ричи Уелънс пък е мениджър №1 на сезона във Втора лига, след като тимът му финишира на първо място. /БГНЕС