Хидроинженери: „Студена” не може да се излекува, държавата нехае за „Бели Искър”

Безхаберие, некомпетентност и корупция доведоха до кризата с водата. Около това мнение се обединиха от ръководството на БСП на среща с хидроинженери и строители на язовири, предаде репортер на БГНЕС.

По-лошото е, че в момента управляващите действат хаотично и панически, за да запушват кризата и най-доброто би било хората, които са професионалисти, които са проектирали, строили, разбират, да бъдат поканени и да дадат решенията, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

В присъствието на над 20 души – хидроинжинери, специалисти, проектанти, строители на язовирите и каскадите в България, Нинова каза, че до този момент никой не е потърсил съвет, препоръка или професионално мнението именно от тях.

„Тревогата ни е за ситуацията, за това какво трябва да се направи конкретно за Перник, без да се застрашава София, какви са вариантите и какви са решенията. Това беше същността на разговора. Кажете професионално кое е възможно, кое не е възможно, кое е рисково и какво да се направи от тук нататък, за да не се оставят близо 500 000 българи вече са на режим на водата”, каза Нинова. Тя посочи, че чули много интересни мнения, чули алтернативни предложения дори на това, което предлагат управляващите.

„Апелът ми към всички политици е: В криза сме. Държавата е в криза, хората са на режим, малко да свалим политическите решения, в смисъл да не бързаме непрофесионално и неаргументирано да взимаме политически решения, за да се потушава криза или обществено напрежение. Работи се на парче и по тяхно мнение също, действа се в момента непрофесионално и панически. Подобни решения и действия крият опасност, затова апелът ми е към всички: Нека да дадем възможност на тези хора, истинските останали професионалисти в България, които могат да ни помогнат на нас политиците, парламентаристите да вземем правилните решения, за да преодолеем кризата и да не допускаме от тук нататък да има подобни ситуации”, заяви тя.

Нинова каза, че те не са канени досега, не са питани. Това, лидерът на БСП намира за огромен пропуск, минус на управляващите и каза, че са на разположение. „На нас ни казаха всички варианти”, посочи Нинова.

Лидерът на БСП заяви, че ще излязат с конкретни предложения пред парламента.

Инженер Лиляна Карафезиева, бивш директор на „Напоителни системи”, изрази притеснение за начина, по който управляващите се отнасят към яз. „Студена”. „Язовир „Студена” е много сериозен симптом на тежкото заболяване в управлението на водите в България, каза Карафезиева.

По думите ѝ язовирът не може да бъде „излекуван” нито от „Белмекен”, нито от който и да е друг водоизточник. Тя уточни, че язовир „Студена” не се пълни през последните години. „Неговият обем е 25 милиона кубика и той не се пълни, тъй като двете му пълнещи деривации не работят през последните няколко години – те са изоставени и не се експлоатират”, каза още инж. Карафезиева.

Според хидроинженерът Любомир Дачев язовир „Бели Искър” е в критично състояние, но държавата продължава да нехае.

„През 2013 г. екип на БАН и УАСГ направихме 8-месечна комплексна експертиза на язовир „Бели Искър”. Поддържа се умишлено ниско ниво на язовира – 20%, за да не застрашава стената, защото не е в добро състояние, има течове по нея и тя се разрушава от леда през зимата”, каза Дачев. Той подчерта, че междувременно състоянието на бетона се е влошило още. След като завършихме това изследване, технически съвет на Столична община прие, че трябва да се направи нов проект за ремонт на язовира, но отново не предприеха нищо. През 2018 г. Министерство на околната среда и водите е отхвърлило проект за ремонт, и пак не се направи нищо”, каза Дачев. Той подчерта, че е възможно да се застраши наличието на вода за производство на електроенергия.

Според инженер Алеко Томов „управляващите извършват геноцид спрямо специалистите в България. Умишлено се слагат високи финансови прагове от милиони левове, за да не могат фирмите, независими от управляващите, да вземат проектите. Печелят ги или чужди, или близки до властта фирми”.

Инж. Томов обясни, че за Перник е имало и други възможности за водоснабдяване: „Беше започнато да се строи язовир „Раянци” за водоснабдяване на Перник и Радомир, но прекратиха строежа. Днес Перник щеше да има два водоизточника и нямаше да се стигне до воден режим.Но държавата захвърли тези проекти”. Той подчерта, че водопреносната мрежа е в плачевно състояние. „Състоянието им вече не позволява дори ремонти, нужна е цялостна подмяна на тази мрежа. Ако управляващите не направят нещо, има опасност ВиК мрежата да се разпадне. Напоителните обекти в България са напълно изоставени. В 21 в. има села, чиито жители през целия си живот са на воден режим. Това е недопустимо”, заяви инж. Алеко Томов. /БГНЕС