Христина Шопова: "Francofolies Благоевград" е събитие с международно значение

Фестивалът "Francofolies Благоевград" се превърна в събитие с международно значение, заяви заместник-кметът на община Благоевград и директор на фестивала Христина Шопова, предаде репортер на БГНЕС.

На снимката: Христина Шопова (д.) и Елиана Михайлова (л.)

Във Френския културен институт в София бе представена програмата на тазгодишното 5-то юбилейно издание, което отново ще изненада приятно меломаните с много звезди на една сцена. Тази година фестивалът ще се проведе на 21 и 22 юни (петък и събота) в парк „Македония" в Благоевград и отново ще бъде с вход-свободен.

„Преди 5 години възстановихме този фестивал. Направихме го доста трудно, защото когато нещо се закрива, става доста бързо, но когато трябва да спечелиш отново доверието, това отнема по-дълго време. Много се радвам, че сме пред петото юбилейно издание и фестивалът намери своята публика. Тя очаква всяка година с нетърпение това събитие", подчерта заместник-кметът.

"Francofolies Благоевград" е българското издание на престижния френски музикален фестивал за съвременна франкофонска музика Les Francofolies de la Rochelle. Благоевград е шестият град в света, в който се провеждат Les Francofolies след Монреал (Канада), Спа (Белгия), Ню Йорк (САЩ), Буенос Айрес (Аржентина) и Берлин (Германия). През 2015 г., след повече от 20-годишно прекъсване, Les Francofolies отново събра най-големите звезди на френската музика на своето първо възстановено издание след проведените през 1991, 1992 и 1993 г. издания.

„Преди 5 години почти никой не ни вярваше, че ще стигнем дотук и ще успеем да направим този успешен фестивал. Много сме горди с него", заяви още Христина Шопова.

В дните на фестивала отново се очакват много желаещи от страната и чужбина да посетят Благоевград, като всяка година това правят между 35-40 хиляди души. Тази година в парк "Бачиново" ще има и специално обособено място за палатки, тъй като хотелите в Благоевград се оказват тесни са всички, желаещи да присъстват на голямото музикално събитие.

"Всички, които дойдат, ги очаква едно прекрасно преживяване", гарантира директорът Христина Шопова.

На представянето на програмата присъстваха още Жил Курежлонг, първи съветник в Посолство на Франция, и Фабиен Флори, съветник „Културно сътрудничество“ и директор на Френския институт в България. Специално видео обръщение пък отправи Жерар Пон, директор на Francofolies de la Rochelle, Франция.

В миналогодишното издание на фестивала участваха Roisin Murphy и Maitre Gims, а в предходните години там са свирили още Parov Stelar, Imany, Gipsy Kings, Bob Sinclair, Patricia Kaas и Nouvelle Vague.

Ето и тазгодишната програма:

21 юни (петък)

20:30 – 22:00 ч. / CARAVAN PALACE

22:30 – 24:00 ч. / LP

00:00 – 01:30 ч. / DAN BALAN

22 юни (събота)

20:00 – 21:30 ч. / KOTTARASHKY

22:00 – 23.00 ч. / MORANDI

23:30 – 00.30 ч. / KENDJI GIRAC

„Francofolies Благоевград“ обаче не се изчерпва само с хубавата музиката, защото в рамките на фестивала се провеждат редица образователни инициативи и много други активности. /БГНЕС