Христо Григоров: Плуването отново трябва да е задължителна дисциплина

Трябва да се възстанови плуването като задължителна дисциплина в училище, заяви председателят на БЧК акад. Христо Григоров и припомни, че настоява за това от години, предаде репортер на БГНЕС.

Григоров напомни, че този изключително важен въпрос се поставя от БЧК всяка година и се прехвърля като „един горещ картоф” от правителство на правителство.

Днес водните спасители изнесоха данни за спасените животи и за загубените, за съжаление, при инциденти във водата за 2019 година.

3783 живота са спасени от удавяне. „Специално за миналата година можем да отбележим рекорд в положителна насока – имаме едва стотина, точната цифра е 96, удавени”, каза доц. Стоян Андонов, който е заместник-министър на младежта и спорта.

"Данните, които се получиха за 2019 г. са добри и ни нареждат на едно от добрите места в Европа, даже и в света. 1,4 на 100 000 са удавените в България”, посочи от своя страна и Антон Налбантов, директор на Водноспасителната служба на БЧК.

В днешната пресконференция, под надслов „Водните спасители на БЧК с готовност за безпроблемно лято 2020“, участва и световният шампион по мараътонско плуване Петър Стойчев. /БГНЕС