Япония и САЩ обсъждат начини за засилване на военното си сътрудничество

Япония и САЩ обсъждат начини за засилване на военното си сътрудничество, заяви говорителят на японското правителство, след като пресата съобщи, че САЩ засилват военните си операции на архипелага, за да се противопоставят на Китай, предаде АФП.


"Япония и Съединените щати обсъждат начини за засилване на сътрудничеството си по отношение на командването и властта с цел подобряване на взаимодействието и готовността", заяви говорителят на правителството Йошимаса Хаяши.

"Разбирам, че нищо не е решено по отношение на структурата от американска страна, включително засилване на функциите на американските сили в Япония", добави той.

„Файненшъл Таймс“ и японските медии, позовавайки се на дипломатически източници, заявиха, че преразглеждането на споразумението за сигурност между съюзниците ще бъде обявено на срещата на върха между САЩ и Япония следващия месец във Вашингтон.

Според медиите целта е да се противодейства на военната експанзия и политическото влияние на Китай в Азиатско-тихоокеанския регион.

Понастоящем в базите в Япония има 54 000 американски военнослужещи.

В момента Япония увеличава разходите си за отбрана, за да постигне целта на НАТО за 2% от БВП до 2027 г., и предупреди, че Китай представлява "най-голямото стратегическо предизвикателство" за нейната сигурност.

Според японския ежедневник "Йомиури" в Япония може да бъде създаден постоянен съвместен американско-японски екип, който да осигури по-тясна военна координация, докато в момента Япония трябва да се допитва за различни решения до Индо-тихоокеанското командване на САЩ, базирано на Хаваите.

От своя страна "Файненшъл таймс" обяснява, че "Пентагонът все още е далеч от решение", но че Япония и САЩ желаят да укрепят връзките си "в отговор на това, което виждат като нарастваща заплаха от страна на Китай".

Вестникът също така описва плановете като "най-голямото подобрение в съюза за сигурност (между САЩ и Япония) от подписването на договора за взаимна отбрана през 1960 г.".

Японският министър-председател Фумио Кишида ще се срещне с президента на САЩ Джо Байдън по време на държавно посещение във Вашингтон на 10 април.

На следващия ден, също във Вашингтон, двете страни ще участват в среща на върха с Филипините. /БГНЕС