Йерусалим в повишена готовност в навечерието на израелския „марш на знамето“

Йерусалим се подготвя за противоречивия "марш на знамето" на израелците в неделя, който разпали предупреждения за нова ескалация от страна на палестинските групировки,предава АФП.

„Маршът на знамената“ заплашва да изостри напрежението между израелци и палестинци от седмици насам и се провежда, когато Израел отбелязва „Ден на Йерусалим“, посветен на обединението на града след превземането на Източен Йерусалим през 1967 г.

Около 3000 полицаи трябва да бъдат разположени преди похода, който трябва да започне в 16:00 часа (13:00 GMT).

Сблъсъците около датата в еврейския календар за Деня на Йерусалим миналата година доведоха до 11-дневен конфликт, след като Хамас изстреля ракети срещу Израел, което накара Израел да предприеме ответни удари. Войната струва живота на 260 палестинци, включително 66 деца, докато 14 души бяха убити в Израел, между които и едно дете.

Хамас, палестинското ислямистко движение, което управлява блокираната Ивица Газа, отправи предупреждения миналата седмица срещу марша, преминаващ през комплекса на джамията Ал-Акса, заявявайки, че ще използва "всички възможности", за да се противопостави.

Очаква се израелските демонстранти да влязат в Стария град през портата на Дамаск, която активно се използва от палестинците, преди да се отправят към Западната стена.

Но израелските власти не са одобрили искания за влизане на територията на комплекса Ал-Акса.

Пътят на похода никога не е включвал Ал-Акса.

Комплексът на джамията Ал-Акса е третото най-свято място в исляма, което е и най-свещеното място за евреите, които го наричат Храмовия хълм. Съгласно дългогодишната конвенция на евреите е позволено да влизат в комплекса, но не и да се молят там.

В навечерието на похода, Хамас призова палестинците да се съберат в Ал-Акса, за да "осуетят окупаторските еврейски схеми."

„Няма да се поколебаем да използваме всички средства, за да спрем нахлуването в нашите свети места и Израел ще плати голяма цена“, каза пред АФП Гази Хамад, член на политическото бюро на ислямистката групировка.

Въпреки това израелският премиер Нафтали Бенет потвърди, че походът „ще се проведе по планирания маршрут, както е било в продължение на десетилетия“.

Маршът е описан от водещия израелски всекидневник Yediot Aharonot като "личен тест" за Бенет, отбелязвайки отклонение в стратегията в сравнение с тази на неговия предшественик Бенямин Нетаняху.

Докато Нетаняху избра "шумната политика на капитулация", която завърши с ракетен обстрел на Израел от Хамас, Бенет се придържа към "спокойна и пресметната политика", пише всекидневникът.

Според анализатора по сигурността Шломо Мофаз, Бенет е заложил на вероятността "Хамас да няма никакъв интерес от друга война".

„Основната политика на Хамас днес е да насърчава хората вътре в Израел (да атакуват), докато те продължават да реконструират ивицата Газа“, добавя бившият офицер от разузнаването.

Но има и друг фактор - Иран, заклетият враг на еврейската държава и привърженик на въоръжените фракции в Газа.

Според „Ню Йорк Таймс“ Израел е информирал Съединените щати, че е отговорен за атаката, при която полковник от Иранската революционна гвардия Саяд Ходай бе застрелян в Техеран миналата седмица.

В резултат на това, казва Мофаз, Иран може да "насърчи" палестинските въоръжени групировки да изстрелват ракети срещу Израел.

Пратеникът на ООН за мира в Близкия изток Тор Уенесланд призова в петък „всички страни да проявят максимална сдържаност... за да избегнат нов насилствен конфликт, който само ще отнеме повече животи“.

„Посланието на международната общност е ясно, да се избегне подобна ескалация“, каза той. / БГНЕС

Тагове: