Икономиката на Китай с ръст от 4,8% през първото тримесечие

Икономиката на Китай нарасна с 4,8% през първото тримесечие, съобщи Националното статистическо бюро в понеделник /НСБ/, като предупреди за предстоящи "значителни предизвикателства", тъй като новата вълна на коронавируса заплашва амбициозната годишна цел на Пекин.

Втората по големина икономика в света губеше скорост през втората половина на миналата година заради спада на пазара на недвижими имоти и регулаторните мерки.

Но неумолимият подход на Пекин към многобройните вирусни епидемии през тази година доведе до блокиране на веригите за доставки и блокиране на десетки милиони хора, включително в икономически динамичните градове Шанхай и Шънджън.

Растежът на брутния вътрешен продукт на Китай е по-добър от очакваното - 4,8% на годишна база през първото тримесечие, съобщи НСБ в понеделник, в сравнение с 4,0% през последните месеци на 2021 г.

Данните обаче не отчитат глождещото въздействие на продължилото седмици блокиране на Шанхай.

Ограниченията, свързани с вируса, които засегнаха ключови градове през март, намалиха продажбите на дребно, което доведе до повишаване на равнището на безработица.

Това засилва натиска върху длъжностните лица да постигнат заложената цел за растеж на страната за цялата година от около 5,5 % в ключова година за президента Си Цзинпин, който се стреми към още един мандат във властта.

"Трябва да сме наясно, че при все по-сложната и несигурна вътрешна и международна среда икономическото развитие е изправено пред значителни трудности и предизвикателства", заяви в понеделник говорителят на НБС Фу Линхуей.

Данните на НСБ сочат, че през март ръстът на промишленото производство се е забавил до 5,0 %, което е по-малко в сравнение с периода януари-февруари.

Междувременно продажбите на дребно спаднаха с 3,5%, а безработицата в градовете се повиши до 5,8% през март. /БГНЕС, АФП