Илияна Йотова: При нас положението е „deus ex джип”

В началото диалогът с изпълнителната власт беше възможен, докато в един момент се оказа невъзможен поради елементарната причина, че в нашата страна всичко зависи от един човек. Това каза пред БНТ вицепрезидентът Илияна Йотова.

Според нея „джипката” е еманацията на настоящата власт. Метафорично казано при нас положението е „deus ex джип”. Така не става в една демократична държава. Ние отказваме да бъдем под нечий чадър, под нечий похлупак, посочи Йотова.

По думите ѝ президентът Радев е типичният пример за това, че когато не си силовият, а силният президент, именно с президентската институция се свързва най-силното желание за промяна на статуквото в България.

Йотова бе категорична, че за 4 години нито тя, нито президентът Радев са усетили БСП да не ги подкрепя.

Вицепрезидентът е на мнение, че най-големият проблем на България, който кризата с коронавируса показа, е, че много хора у нас продължават да нямат достъп до здравеопазване.

Нарастващата бедност, дигиталното неравенство и неравенството на децата в дигиталното образование според Илияна Йотова са последиците от COVID-кризата.

В края на мандата на правителството и в навечерието на предстоящите президентски избори Йотова коментира, че остава недовършена голямата тема накъде върви България. Остават много важни месеци, в които президентската институция ще играе важен фактор, прогнозира тя.

Тя е убедена, че освен приоритет в следващите месеци е да се създаде стабилно правителство. По думите ѝ фигурата на здравния министър ще е ключова. /БГНЕС