Индия потвърди смъртта на гражданин, сражавал се за Русия

Посолството на Индия в Москва потвърди смъртта на гражданин, нает от руската армия, дни след като негов роднина съобщи, че е бил изпратен да се бие в Украйна, предаде АФП.

Две години след началото на руската инвазия десетки хиляди нейни войници са убити в Украйна, а Москва търси още бойци в световен мащаб.

Министерството на външните работи в Ню Делхи заяви миналия месец, че работи за освобождаването на около 20 индийски граждани, "заседнали" в руската армия.

Посолството не посочи обстоятелствата, довели до смъртта на Мохамед Асфан, но заяви, че е в контакт със семейството му и руските власти.

"Мисията ще положи усилия да изпрати тленните му останки в Индия", написа посолството в X.

Братът на Асфан Мохамед Имран заяви през февруари, че брат му е изчезнал за близо два месеца.

За последен път Асфан се е обадил от южния руски град Ростов на Дон, за да каже, че е изпратен на фронта, каза Имран.

Той каза, че друг индийски войник, който е успял да избяга, е казал на семейството си, че 30-годишният Асфан е бил ранен от куршум.

Асфан е първият потвърден от индийските власти смъртен случай сред нейни граждани, служещи в руската армия, и вторият потвърден като цяло.

При украински въздушен удар е загинал 23-годишен мъж от щата Гуджарат, който работел като "помощник по сигурността", съобщиха местни медии миналия месец, като се позоваха на роднини и друг индийски войник на фронтовата линия.

Няколко индийски новобранци разказаха миналия месец, че са били примамени да се присъединят към войската с обещания за високи заплати и руски паспорт, преди да бъдат изпратени на фронтовата линия.

Войниците са заявили, че им е била обещана небойна роля, но са били обучени да използват автомати "Калашников" и други оръжия, преди да бъдат изпратени в Украйна. /БГНЕС