Иран създава газов хъб в Персийския залив с участието на Русия, Туркменистан и Катар

Иран планира, с участието на Русия, Туркменистан и Катар, да създаде газов хъб в индустриалната зона Асалуйе в южната иранска провинция Бушер, разположена на брега на Персийския залив. Това съобщи министърът на петрола на страната Джавад Оуджи, цитиран от агенция Тасним.


Министърът акцентира върху голямата вероятност за успешно реализиране на газовия хъб в Персийския залив, тъй като Иран разполага с вторите по големина газови запаси в света. Освен това през последните 20 месеца Иран е изпълнил изцяло задълженията си за внос на газ към Туркменистан. Според Оуджи в момента се извършва необходимата подготовка и планиране на етапите на изграждане на газовия хъб.

През май, след разговори с руския вицепремиер Александър Новак, Джавад Оуджи заяви, че страните обсъждат съвместното разработване на десет нови петролни и газови находища в Иран. През юли 2022 г. иранската петролна компания NIOC и "Газпром" подписаха меморандум за разбирателство за стратегическо сътрудничество в петролния и газовия сектор на стойност 40 млрд. долара. /БГНЕС