Искат постоянен арест за килърите на Кирил Русев

Държавното обвинение ще иска постоянен арест за обвинените за убийството на 49-годишния Кирил Русев, чието тяло бе намерено в частна морга с фалшиви документи. За убийството са задържани Петър Александров и Александър Кинов,

На брифинг днес ръководството на Софийска градска прокуратура, представители на ГД „Национална полиция“ и СДВР дадоха повече подробности по тежкия криминален случай, предаде репортер на БГНЕС.

В рамките на 5-7 януари са извършени множество действия по разследването. След доклад се стигна до разумно предположение, че Александров и Кинов са извършили убийство. Те са привлечени към наказателна преговорният за предумишлено убийство, съобщи заместник-градският прокурор и говорител на СГП Христо Кръстев.

„Вече е постановено искане за задържане под стража. Причината за смъртта са две огнестрелни рани в областта на торса и крака”, каза още Кръстев.

Директорът на СДВР Любомир Николов обясни, че убитият е бил поканен в дома на един от извършителите.

„Жертвата е завързвана, както и тормозена. След това са нанесени и двете огнестрелни рани, които причиняват смъртта на мъжа”, обясни Николов. Той коментира че трупът е намерен подготвен за кремация в морга, наета от един от извършителите.

„Този извършител е гробар по професия, дори същият се беше опитал да кремира лицето посредством неистински акт за смърт, предоставен на погребалната агенция. Действията ни, които бяха бързи, доведоха до откриването на трупа на 49-годишния мъж”, подчерта Любомир Николов.

Основната версия, по която се работи, са финансови отношения.

„Изследваме няколко оръжия, но все още експертизите не са готови. Предстои да се уточни каква е сумата, която е дължал убития на извършителите, но става въпрос за много пари”, каза още шефът на СДВР. Той уточни, че жертвата е собственик на фирма, която е стопанисвала ресторант в центъра на София. Убитият не е криминално проявен.

„Един от обвинените за убийството обаче е криминално проявен”, подчерта Николов.

Михаил Наумов, шефът на отдел убийства в ГДНП, обясни, че са проследили телефона на убития, така и са намерили местонахождението.

БГНЕС припомня, че Петър Александров е син на бившия финансов министър Стоян Александров. Според събраните досега доказателства, Александров и Кинов са убили Кирил Русев заради финансови задължения към Петър Александров в размер на 200 000 лева.

Двамата мъже бяха арестувани при съвместна акция на полицията и прокуратурата в петък вечерта, след като роднини на жертвата подали сигнал за неговото изчезване.

Тялото на убития мъж е открито в камера в морга с фалшиви документи. Освен това двамата заподозрени са минали границата между България и Сърбия, като на граничните власти са показали документите на жертвата. /БГНЕС