Испания и Португалия се борят с огромни горски пожари

Испания и съседна Португалия се бориха с големи горски пожари, а трима души бяха тежко ранени, след като влакът им се вряза в по-малък испански пожар.

Около 300 пожарникари прекараха трудна нощ в борба с огромен горски пожар в югоизточна Испания, който е изпепелил близо 10 000 хектара в район, известен с трудния си достъп, съобщиха официални лица във вторник.

Пожарът е започнал, когато мълния е ударила района на Vall de Ebo във Валенсия късно в събота и оттогава се е разпространил бързо, подхранван от силни ветрове, което е наложило евакуацията на повече от 1500 души, съобщиха регионалните власти.

"В момента става дума за повече от 9500 хектара изгорели площи с периметър от 65 километра", заяви късно в понеделник президентът на региона Ксимо Пуиг, определяйки пожара като "абсолютно огромен".

"Ситуацията е много сложна... Пожарът създава огромни трудности, с които е абсолютно невъзможно да се справим със скоростта, която бихме искали".

Регионалният министър на вътрешните работи Габриела Браво заяви пред телевизия Antena 3, че с пламъците се борят около 300 пожарникари, подкрепяни от 24 самолета и хеликоптера.

Пожарникарите в други части на региона се борят и с два други пожара северно от град Валенсия, като в операцията участват стотици пожарникари и поне 10 противопожарни самолета, съобщиха официални лица.

Трима души бяха тежко ранени, след като влакът, в който пътували, попаднал в пламъци.

"Трима души получиха тежки изгаряния", съобщиха регионалните здравни власти, като добавиха, че един от тях е трябвало да бъде евакуиран с хеликоптер в болница. Повече от осем други са леко ранени, допълват те.

По-нататък на север пожарникарите в област Арагон се бореха с друг голям пожар, който избухна в събота и изпепели повече от 6000 хектара земя, принуждавайки най-малко 1500 души да напуснат домовете си.

Междувременно огромен горски пожар в централна Португалия, който бушуваше в продължение на седмица в природен парк, намиращ се под закрилата на ЮНЕСКО най-накрая беше овладян през нощта в петък, се разгоря отново днес, съобщиха от службата за гражданска защита.

Повече от 1200 пожарникари са изпратени да се борят с огъня, който вече е обхванал около 15 000 хектара и "гори ожесточено", като пламъците са раздухвани от силни ветрове, съобщиха от ведомството./БГНЕС, АФП

Мадрид, Лисабон / Испания, Португалия