Испанският парламент ще гласува амнистия за каталунските сепаратисти

Испанските депутати ще гласуват закон за амнистия на каталунските сепаратисти, който е от решаващо значение за остатъка от мандата на премиера Педро Санчес, предаде АФП.

Изготвен от управляващите социалисти и двете каталунски сепаратистки партии, текстът е най-противоречивият законодателен акт, който парламентът е гласувал, откакто Санчес дойде на власт през 2018 г., предизвиквайки разногласия дори сред собствените му избиратели.

Гласуването идва в момент на засилено напрежение между лявото правителство и дясната опозиционна Народна партия, които от седмици си разменят обиди заради различни скандали за подкупи.

Дори церемониите по отбелязване на 20-годишнината от атентатите във влаковете в Мадрид на 11 март 2004 г., при които загинаха 192 души, бяха помрачени от продължаващата словесна война между партиите, като социалистите преминаха в настъпление по отношение на това как тогавашното правителство на Народната партия се е справило зле с атентатите.

Законопроектът има за цел да сложи точка на дългогодишните усилия за наказателно преследване на участниците в неуспешния опит за независимост на Каталуния през 2017 г., който предизвика най-тежката политическа криза в Испания от десетилетия насам.

Той също така ще отмени всички присъди, произлезли от този опит.

Министърът на правосъдието Феликс Боланос заяви, че мярката ще засегне "около 400 души"./БГНЕС