Ивана Страднер: Вучич ще "запали" Балканите по рецептата на Милошевич

Сръбският президент Александър Вучич обяви състава на новото сръбско правителство, което изглежда така, сякаш е избрано лично от Путин.

Е... вече обявих плановете му наскоро, ще видим кой е луд след няколко месеца. Задава се Милошевич 2.0.

Според Вучич аз съм луда и готова за лечение. В психологията това се нарича проекция.

Много нормални хора не искат война. Сръбският президент обаче не се отказва от психологическата война за създаване на национализъм по рецептата на диктатора Милошевич.

За да може автократът да остане на власт още дълги години, той готви нова ескалация. А след това ще поиска да се позиционира като гарант на мира в очите на Запада, който "иска" да изгаси огъня.

Децата на неговия народ в чужбина харчат долари и летят из гнилия Запад, докато Сръбската държавна сигурност /УДБА/ насърчава "традиционните" ценности и им промива мозъците чрез Църквата, която те унищожиха и инструментализираха за своите корупционни стратегии.

Не живея там от много години и наистина е ужасно това, което направиха тези радикали. Знам, че в Сърбия, поради пропагандата на Вучич, мнозина не са наясно какво всъщност се случва. Но във Вашингтон от няколко месеца хората бавно виждат реалността и са много притеснени. За съжаление, поради изборите в САЩ, войната в Украйна и хаоса в Близкия изток, недостатъчен капацитет е съсредоточен върху Балканите. "Това не е добре", както би казал Вучич.

В Сърбия има много прекрасни хора, които са измъчвани от лудост от над 30 години. А радикалите отново подпалиха страната и региона с национализъм и войнолюбие.

***

Новият сръбски вицепремиер ще бъде Александър Вулин, бивш директор на Сръбската служба за сигурност и информация /БИА/ и дясна ръка на Вучич. През 2023 г. Александър Вулин попадна в "черния списък" на САЩ за незаконен трафик на оръжие и наркотици, корупция и проводничество на руските интереси на Балканите, а в рамките на същата година беше награден с Ордена на Руската федерация, лично от директорът на руската Федерална служба за сигурност и генерал в руската армия Александър Бортников. /БГНЕС

---------------

Ивана Страднер, експерт по сигурността и изследовател във Фондацията за защита на демокрациите