Ивица Дачич ще бъде и.д. премиер на Сърбия до избирането на ново правителство

Първият вицепремиер Ивица Дачич ще ръководи правителството на Сърбия до избирането на нов кабинет, каза днес премиерът на Сърбия Ана Бърнабич, която е предложена за нов председател на сръбския парламент.

"Вчера проведох заседание на правителството, приехме някои важни решения и заключения. Сбогувах се с министрите и Дачич ще изпълнява длъжността премиер", каза Бърнабич пред телевизия Prva.

Тя посочи, че в позицията председател на парламента, за която е номинирана, ще "бъде максимално отворена за диалог" и че "ще се надява на намаляване на напрежението в парламента"

„Не знам доколко ще успея. Ще видим, но отивам там с намерението да се опитам да се съсредоточа върху проблемите, върху това какво е парламентарният живот. Да работим за гражданите, да разясня законите , за да видим защо са важни, защо опозицията може да има по-различни, по-добри предложения“, добави Бърнабич.

Тя каза още, че датата на изборите в Белград не е въпрос на дебат, а на закон и подчерта, че обявяването на тези избори е задължение на председателя на сръбския парламент.

В отговор на изявленията на някои представители на опозицията, че 28 април е неприемлив като дата на изборите, тъй като започват празниците, провежда се Белградският маратон, а 3 май е годишнината от клането при основно училище "Владислав Рибникар", Бърнабич заяви, че това е ужасно и е "индикация, че опозиционните политици искат да се възползват от ужасната трагедия и невероятно престъпление".

Според сръбският президент Александър Вучич повторните избори в столицата могат да се проведат на 28 април или 5 май. /БГНЕС