Изключват е-системата за таксуване в автобусите в Пловдив, общината съди фирмата

Община Пловдив съди испанската фирма „Индра“ , която изгради софтуера за електронно обслужване на градския транспорт в града под тепетата. Искът е заведен в края на декември 2020г. и е за 1,5 млн. лв., предаде кореспондентът на БГНЕС. Според зам.-кмета Тодор Чонов сумата може и да се увеличи в хода на делото. Общината вече е прибрала близо 500 000 лева от гаранцията на фирмата.

Причината за предявените претенции е, че над 3 години системата за електронно управление не е завършена докрай, а голяма част от монтираната в автобусите апаратура е остаряла, без реално да е използвана. „Всичко е доставено и налично, и само по себе си работи, но не и в една цялост. Започнахме пробите през юни с 2 линии от градския транспорт, докато накрая не вкарахме почти всички. Идеята беше да се премине изцяло на е-таксуване, без кондуктори, само с проверяващи контрольори от нашето предприятие ОКТ. Първоначално имаше задоволителни резултати, но когато се включиха всички устройства системата се натовари и се срина“, обясни Тодор Чонов. Затова от днес е изключено електронното таксуване в автобусите и по спирките на градския транспорт в Пловдив.

Междувременно общината е стартирала проучване за възможностите за модернизация на системата. Вече три български фирми са поискали да въведат по-добро електронно таксуване в Пловдив след изтичането на договора между Община Пловдив и испанската фирма „Индра“, който приключва в края на февруари. Компаниите имат опит в изпълнението на подобни проекти и в други градове – София, Стара Загора, Бургас и Русе, както и в чужбина.

Всяка от тях ще получи възможност да оборудват по един автобус, за да се види на практика как работят устройствата. /БГНЕС