Изпращат Меркел като канцлер под звуците на пънк рок

Церемонията по повод оттеглянето на действащия германски канцлер Ангела Меркел от поста на правителствен ръководител ще бъде съпроводена от песните на германската певица и актриса от 50-те години на миналия век Хилдегард Кнеф „Für Mich Solls Rote Rosen Regnen“ и на наричаната в Германия „богиня на пънка“, пънк рок певицата Нина Хаген „Du hast den Farbfilm vergessen“, която ѝ донася популярност в ГДР през 1974 г. Това съобщи „Шпигел“, позовавайки се на свои източници.

По негова информация Меркел е избрала тези песни за церемонията си, която ще се състои следващия четвъртък, 2 декември, в двора на германското министерство на отбраната в Берлин. По този начин тя иска да придаде на оттеглянето си като канцлер много емоционалност.

Събитието обаче ще се проведе в съкратен формат поради ограничителните мерки, въведени в страната за ограничаване на разпространението на коронавируса. Ще бъдат поканени само около 200 гости. Канцлерът ще присъства на церемонията и след това ще произнесе кратка реч.

Според традицията в Германия, при напускане на поста си политикът сам може да избере и поръча на оркестъра на Бундесвера да изпълни музиката, която ще прозвучи на церемонията. В допълнение към песните на Хаген и Кнеф Бундесверът репетира за Меркел германския икуменически химн "Славим те, Велики Боже", написан през 1771 г. Някои от предшествениците на Меркел също са избирали музикалните произведения за прощалната церемония. Сред тях е и бившият германски канцлер Герхард Шрьодер (на поста в периода 1998-2005 г.). /БГНЕС