Изригна вулканът Килауеа на Хаваите

Геоложката служба на САЩ съобщи, че в сряда е започнало изригване на вулкана Килауеа на Хаваите, изхвърляйки лава на 30 метра височина и облаци дим.

Кен Хон от Обсерваторията на вулканите в Хавай каза пред Hawaii News Now, че изригването е започнало около 15:20 часа и е напълно затворено в кратера Халемаумау.

Вулканът Килауеа

Понастоящем няма заплахи за сгради или близки общности, тъй като изригването е в рамките на Националния парк Хавайски вулкани.

Длъжностни лица обаче заявиха, че вулканичният газ и пушекът може да създадат проблеми..

Хон каза, че изригването в сряда е започнало „много бързо“.

„Той е напълно ограничен в Халемаумау“, каза той. „Понастоящем лавата наводнява дъното на Халемаумау, но няма истински висок фонтан, който да се види извън калдерата.“

Говорителят на Националния парк „Хавайски вулкани“ Джесика Феракейн заяви, че атракцията е подготвена за прилив от посетители и движението към парка вече е забавено.

Паркът е отворен денонощно, но Феракейн призова посетителите да „подходят отговорно“.

„Ние сме развълнувани, но сме и предпазливи“, каза тя и добави, че хората трябва да се обличат топло, ако се отправят към върха, и да бъдат търпеливи, тъй като паркингите ще бъдат пълни.

Изригването стана след ден на повишена активност на вулкана.

Малко преди полунощ във вторник земетресенията се увеличиха, след което мигрираха към върха. Те се засилиха отново около обяд в сряда, което накара службата да повиши нивото на предупреждение до оранжево.

Засега няма яснота колко дълго ще продължи изригването, но през последните около 60 години изригванията в калдерата обикновено са продължавали по-малко от година.

Последното изригване в Килауеа приключи през май след експлозивно начало пет месеца по-рано.

Според експертите, сегашното изригване не представлява непосредствена опасност за жителите на района. /БГНЕС

Хонолулу / САЩ