Изстрелването на SpaceX с екипаж до МКС отново закъснява заради метеорологичните условия

Планираното изстрелване на мисия, която ще отведе трима американски астронавти и един руски космонавт до Международната космическа станция, беше отложено поради лошото време, предаде АФП.

SpaceX съобщи, че изстрелването е било отложено, а НАСА заяви, че сега агенцията ще избере неделя в 22:53 ч. (03:53 ч. по Гринуич в понеделник) за изстрелване.

Корабът Crew Dragon на SpaceX, наречен Endeavour, трябва да изведе четиримата на върха на ракета Falcon 9 от космическия център Кенеди във Флорида.

Часове преди планираното за събота вечер изстрелване SpaceX публикува в сайта X съобщение, че "силни ветрове" са наложили отлагането.

Това е поредното отлагане на изстрелването, което първоначално беше планирано за 22 февруари.

SpaceX на Елон Мъск предоставя услуги за изстрелване на астронавти за НАСА от 2020 г. в рамките на програмата на НАСА за търговски екипаж, докато конкурентната програма на Boeing все още не е стартирала.

Матю Доминик, който ръководи мисията "Крю-8", прави първия си космически полет, както и колежката му американка Жанет Епс. Това ще бъде първият полет и за руснака Александър Гребенкин.

Лекарят Майкъл Барат ще посети МКС за трети път. Първите два случая са били на борда на космически совалки, чието използване беше преустановено през 2011 г.

Космосът остава рядка област на сътрудничество между САЩ и Русия след руската инвазия в Украйна през 2022 г.

Джоел Монталбано, ръководител на програмата на Международната космическа станция на НАСА, заяви пред репортери, че САЩ следят отблизо "малък теч" от руската страна на изследователската платформа, който е последният от няколкото скорошни проблема от руска страна.

В момента е затворен люк, за да се изолира течът от останалата част на МКС. /БГНЕС