Източването на НОИ-Пловдив влиза в съда

Районен съд Пловдив разглежда мярката за неотклонение на Александрина Георгиева, бивша служителка на НОИ, дъщеря и Николина Георгиева и Лазар Георгиев, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Срещу тримата е повдигнато обвинение за измама в големи размери след предварителен сговор, за подбудителство и помагачество за извършване на документно престъпление, каза за БГНЕС Димитър Пехливанов, районен прокурор на Пловдив.

Основният двигател на схемата, по която са измамени със 125 000 лв поне засега клиенти на фирмата за частни пенсионни услуги, е Александрина Георгиева. Тя е работила в НОИ от 1985 година до 1992, когато е уволнена, но върната обратно на работа със съдебно решение. При обиските са открити 250 досиета на хора, които са подавали документи за пенсиониране в периода 2000 - 2007-ма. За 165 загубени досиета в НОИ се знаеше предварително, сега се проверяват и другите в находката. Клиентите на частната фирма са идвали сами, за да ползват комплексна услуга- проверка и набавяне на документи и подаване в НОИ. В случая, че им е липсвал стаж, те са плащали на Георгиева, която би трябвало да внесе тия пари в НАП, но ги е задържала за себе си. Така щетата на клиентите е засега 125 000, каза днес наблюдаващият прокурор Димитър Пехливанов. Засега, защото продължават да постъпват нови сигнали и само от два дни досега те са се увеличили от 18 на 28. Има лице, заплатило за липсващ стаж 16 000 лв, другите средно са плащали около 3 000.

Ощетен е и Националният осигурителен институт, доколкото съмнение пада върху всички пенсии, определени от нея като действаща служителка в НОИ, засега щетата се оценява на 3 млн.

При обиските на офиса и няколко адреса, свързани с обвиняемите, бяха открити и фалшиви печати на фирми, отдавна закрити. Едната от тях е комуналната фирма "Свежест". Дъщерята на Георгиева е обвинена за документно престъпление- с тези печати са изготвяни неистински УП-30 за липсващия стаж, а третият обвиняем ще отговаря и за измама в особено големи размери, и за помагачество за извършване на документно престъпление./БГНЕС