Кая Калас се цели към поста генерален секретар на НАТО

Министър-председателят на Естония Кая Калас е заявила интереса си да стане следващият генерален секретар на НАТО, съобщи „Киев Индипендънт“.


На въпрос на репортерите на срещата на върха по въпросите на отбраната на „Политико“ във Вашингтон дали би искала да бъде разгледан вариантът тя да стане следващият ръководител на НАТО, Калас отговори просто "Да".

Естонският премиер, която е привърженик на присъединяването на Украйна към НАТО, "когато условията позволят това", вероятно се цели в най-високия пост в западния военен съюз, когато позицията се освободи през следващата година.

Настоящият генерален секретар Йенс Столтенберг по-рано потвърди, че ще се оттегли през октомври 2024 г., след като мандатът му беше удължен след незаконното нахлуване на Русия в Украйна.

Калас беше преизбрана по-рано през март тази година, след като нейната Партия на реформите отбеляза съкрушителна победа на общите избори, в които Украйна се очерта като основна тема.

Малка балтийска държава с население от 1,3 млн. души, Естония досега е допринесла за третата по големина двустранна помощ за Украйна като дял от своя БВП, отделяйки 1,2 % за подпомагане на Украйна./БГНЕС