Каракачанов: Богоески е български гражданин и това е абсолютно доказан факт

Петър Богоески от РС Македония е български гражданин. Това е абсолютен факт. Даже македонските медии бяха публикували преди повече от половин година това, че въпросният господин има българско гражданство. Даже бяха посочили и адреса му – улица „Искър“ 6. Това го имаше в македонските сайтове.

Това каза по време на предизборната си обиколка в Плевен вицепремиерът и министър на отбраната и лидер на ВМРО-БНД Красимир Каракачанов, предаде кореспондентът на БГНЕС от региона.

"Доколкото не ме лъже паметта, той е български гражданин отдавна, от 2003 г. В това няма нищо срамно. Да си български гражданин е въпрос на чест. Може би през 2003 г. човекът е имал ясно българско съзнание, защото, за да получиш българско гражданство, трябва да попълниш съответните документи, че си от български произход, че майка ти и баща ти са българи. Много е вероятно майка му и баща му да имат кръщелни свидетелства от Българската екзархия тогава. Това не е нещо необичайно, над 120 хил. македонски граждани имат българско гражданство и той е един от тях. Това е съвсем нормално явление", каза още Каракачанов.

На въпроса на журналисти "защо Богоески реагира така агресивно, при положение, че българско гражданство се придобива след процедура и въз основа на подадени документи"? Каракачанов отговори: Ами виждате, че в Македония отново атмосферата е такава, че ако заявиш, че си българин или имаш българско гражданство, те подлагат на тотален натиск и критика.

"Вземаме последният пример, който е много очеваден. Случаят с македонския певец, който трябва да представлява Македония на „Евровизия“. Той каза, че има роднини в България и е български гражданин от 20 години, заради което започна цяла яростна кампания срещу него. Наричат го предател и трябвало да бъде отзован от „Евровизия“, защото нямало право да представлява страната и т.н.", подчерта Каракачанов и поясни: Самата Македония се е признала за мултиетническа държава. В нейната конституция има всякакви народности. Защо може да си босненец, черногорец, сърбин, циганин, обаче не може да си българин.

Според вицепремиера "вероятно въпросният господин Богоески се притеснява, че ще му се развали политическата кариера". "Доколкото знам е висш чиновник в тяхното военно министерство, ще му развалят кариерата, ако си признае, че е български гражданин". /БГНЕС