Каракачанов: При криза с бежанците действаме бързо и непоколебимо

При криза с бежанци край границата ни, ще се пипа бързо и непоколебимо, мисля, че повече приказки са излишни. Това каза на брифинг на ГКПП „Кулата-Промахон” вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Каракачанов заедно с колегата си Младен Маринов, министър на вътрешните работи, посетиха по обяд днес граничния пункт с Гърция.

"Всякаква информация пристига при нас, включително и от непроверени източници. Като цяло заплахата не е отминала. Затова ние предприемаме съответните мерки при масово насочване към нашата граница да можем да реагираме съвместно с армията, тъй като вече имаме правната възможност при такива кризи да се намесва и армията", каза министърът на вътрешните работи.

"В района на Одрин от миналата седмица имаме много хора. Основната им цел като маршрут е Гърция – Македония или Албания – Западна Европа. Това, което е ясно по информация на партньорските служби е, че се обсъжда и алтернативен вариант да се ползва и България като маршрут. Ние сме длъжни да предотвратим подобни отпити за нахлуване на българска територия", заяви министърът на отбраната.

"Категорично българското правителство не е приемало и няма да приема политика на някакво разселване на нелегални мигранти – било да ги приема от Западна Европа, било да ги приема от съседни страни. Ясно и категорично въпреки спекулациите”, добави Каракачанов.

„На границата с Турция има ограда със съответните сензори и технически възможности. Там имаме и допълнително присъствие, но по-сериозни ресурс сме струпали тук – на гръцката граница, тъй като тук ескалира процесът. Тук няма и преградно съоръжение. Виждате, че има усилени наряди, те са и в пограничните райони. С колегите от армията се проиграва плана за действие при кризи, за да са готови екипите при ситуация да действат”, каза още Маринов.

Красимир Каракачанов заедно с колегата си Младен Маринов, министър на вътрешните работи, посетиха по обяд днес граничния пункт с Гърция.

„По гръцката граница няма ограда, но теренът е планински. Едни добре подготвени хора – двама или трима, биха могли преминат. Точно в района на Кулата е единственият по-лесен достъп и ако има опит за напън, то той ще бъде от тук. През 2016 г. е изчистена полосата, за да има видимост и да може да се маневрира. Има 200 – 300 човека в Благоевградското формирование, които могат да действат”, каза още Каракачанов.

По данни на Гранична полиция досега са задържани 30 човека, а за миналата година 146 са опитите за нелегално преминаване на границата. Хора от Афганистан се опитват да преминат най-често.

Министърът на отбраната каза още, че на ГКПП Илинден ситуацията е спокойна.

„Обменът на оперативна информация е добър и в реално време. Информация за подстрекателите и трафикантите ползват социалните мрежи и фалшивите новини”, така министър Маринов отговори на репортерски въпрос дали обменят информация с партньорските служби. „Основно с този контингент работят гръцките и турските сили за сигурност. Ние наблюдаваме периметъра. Но тази информация, какво се случва в бежанските лагери, получаваме от гръцките и турските колеги”, добави Каракачанов.

„Бързата реакция на правителството да промени законодателство, което засяга хората, които дават подслон на бежанци и шофьори, накара мигрантите да се насочат на друго място”, каза министър Маринов.

„Масата от мигранти би могла да се използва от някои формации по време на евроизборите за дестабилизация, едно мога да кажа: нашето решение е да се пипа бързо и непоколебимо. Мисля, че повече приказки са излишни”, завърши брифинга министърът на отбраната.

Той коментира и имотите на министерството по Черноморието. /БГНЕС