Карл Билд: Външната политика не е за аматьори

Бившият шведски министър-председател и външен министър Карл Билд се усъмни в способностите на Мария Габриел да бъде следващия външен министър на Европейския съюз. Той написа това в своя профил в Туитър.

"Слухът е, че Мария Габриел е предложена от ЕНП като върховен представител на ЕС. Ако е истина, мъдростта зад този ход ми убягва", написа Билд.

"Във въртележката на Европейския съвет тази нощ /снощи – бел.ред./ искрено се надявам да бъде отделено внимание на назначаването на опитен и с тежест върховен представител. Външната политика в днешния по-оспорван, сложен и пълен с конфликти свят не е за аматьори", написа още той в социалната мрежа, без да споменава името на Габриел.

Карл Билд е министър-председател на Швеция в периода от 1991 до 1994 г., който съвпадна с кървавите войни в бивша Югославия. Той беше специален представител на Европейския съюз за бивша Югославия от юни 1995 г. и съпредседател на Дейтънската мирна конференция, която прекрати войната в Босна. Билд беше върховен представител за Босна в следвоенния период от 1995 до 1997 г. Неговите дипломатически умения бяха оценени по достойнство и от 2006 до 2014 г. Билд беше външен министър на своята страна. /БГНЕС