Кацаров: Няма причина да се вдига паника, ситуацията е под контрол

Засега ситуацията с коронавируса е под контрол и по отношение на леглата, oбщо взето в страната са заети около 1/3 от планирания капацитет за лечение на ковид болни и поради това ще се наложи да се предприемат допълнителни мерки, за да се забави разпространението на вируса и развитието на инфекция, за да не допуснем да има отказ от лечение на болни. Това каза служебният здравен министър Стойчо Кацаров пред журналисти, предаде репортер на БГНЕС.

По думите на Кацаров има достатъчно количества Ремдесивир, направени са допълнителни заявки. „Пристигат включително и днес и утре”, посочи Кацаров. Той припомни и становището на ръководителя на експертния съвет по специалност „Инфекциозни болести“ кога да се прилага лечение с Ремдесивир при пациенти с COVID-19.

Кацаров потвърди, че днес имали среща и информирали президента за епидемичната ситуация в страната, за това какви действия и мерки предприема здравното министерство. "И обсъдихме, включително и с него бъдещи мерки по отношение на ограничаване разпространението на инфекцията”, каза той.

Здравният министър каза, че прилагат плана за справяне с кризата. „Оценяваме епидемичната ситуация във всеки един момент. Вчера имах среща и обсъждане с всички членове на експертния съвет по епидемиология с моите съветници, с директора на НЦЗПБ, обсъдихме много подробно епидемичната ситуация в страната. Утре предстои нова такава среща, на която да се разгледат детайлно всяка една от мерките, които се обсъждат в момента преди да се вземе окончателно решение. Няма причина нито да се бърза, нито да се вдига паника, ситуацията е изцяло под контрол. Това, което е необходимо да се направи ще бъде направено в следващите дни и не само в следващите дни”, каза здравният министър.

Помолен да коментира високата смъртност в сравнение с други страни в Европа на определен брой население, той каза, че високата смъртност е обратната страна на ниската ваксинация. „Последното място по ваксинация води до първо място по смъртност. Броят на починалите в момента е много по-нисък, отколкото е бил при началото на предишните пандемични вълни. Това, че сме на първо място, е защото броят на починалите в другите европейски страни е още по-нисък, което се дължи на високия процент ваксинация при тях”, каза той.

Пред депутатите в здравната комисия Кацаров каза, че от средата на месец юли се наблюдава ежедневно нарастване средната заболеваемост за страната на 14-дневна база, която към 27 август 2021г. е 247,80 на 100 000 население. „Нараства и смъртността на 100 000 население, като през последните седмици кумулативният леталитет е около 4,2%”, заяви той. Кацаров посочи, че нараства броят на хоспитализираните болни. „Към 27 август в болниците се лекуват 3163 болни с COVID-19, от които 279 са настанени в интензивните отделения", заяви той.

"Числата са малко по-високи към днешна дата, всички вие ги знаете, те се обсъждат и показват във всички медии”, каза министърът пред депутатите.

Той посочи, че от извършеното целогеномно секвениране на положителни проби в НЦЗПБ се установява при 96,9% от случаите делта вариант. /БГНЕС