Катерина Сакеларопулу приветства австралийския генерал-губернатор

Генерал-губернаторът Дейвид Хърли на Австралия посети Гърция, за да разговаря с президента на републиката Катерина Сакеларопулу.

Двамата говориха за силното приятелство, което Австралия и Гърция споделят, и в разговорите си обещаха да продължат двустранното сътрудничество между двете страни, съобщи гръцкото издание "Атенс Войс".

Сакеларопулу говори за гръцката диаспора в Австралия и обясни как голямото население от гърци, второто по големина в света извън Гърция, е отчасти отговорно за отличните двустранни отношения на двете страни, поради активната им роля в много аспекти на ежедневието в Австралия, а също и за сенаторите и членовете на парламента, чието участие в политиката също укрепва връзките.

Гръцкият президент също така подчерта, че тези отношения се основават на общите ценности на свободата и демокрацията, и каза, че това става очевидно, визирайки отношенията на двете страни през Първата световна война. Тя също така изрази щастието и гордостта си от съвместното им присъствие на мемориала на остров Лемнос на загиналите в Галиполи.

Сакеларопулу говори и за войната в Украйна и за това как ценностите на Австралия и Гърция все още съвпадат.

"Но съвсем наскоро, когато в Европа бушува война, Гърция и Австралия вече заеха съвместна решителна позиция и още от първия момент недвусмислено осъдиха руската инвазия в Украйна, която застрашава световния мир и стабилност и поставя под въпрос ценностите на демокрацията, които всички ние защитаваме", каза тя.

Президентът също така похвали зачитането от страна на Австралия на демокрацията, свободата и международното право, особено морското право, и подчерта как тези ценности са обща линия и обща ценност между двете държави.

Дейвид Хърли благодари на Сакеларопулу за гостоприемството и се съгласи, че гръцката диаспора играе активна роля в Австралия, като гръцката общност в Австралия е много голяма и наброява над 500 000 души в различни градове.

Освен човешките връзки, австралийският губернатор заяви, че в съгласие с гръцкия президент е подчертал и връзките на споделените ценности.

Той се спря и на споделената история между Австралия и Гърция, като говори и за паметника на битката при Галиполи и австралийските войници и медицински сестри, които са били на острова.

Хърли каза също така, че освен тази официална визита е щастлив да посети Гърция и като турист, и изрази как интересът му към археологията се разпалва, когато посещава Гърция.

Накрая австралийският служител заяви, че очаква с нетърпение разговорите с президента Катерина Сакеларопулу и министър-председателя Кириакос Мицотакис. /БГНЕС