КФОР: Страните в Сверно Косово да се въздържат от провокации

В днешно съобщение относно последните инциденти в общини в Северно Косово, населени с мнозинство сръбско население, КФОР призова всички страни да се въздържат от "провокативни действия, които са против интересите на всички хора в Косово".


„KФОР продължава да подкрепя диалога с посредничеството на ЕС като основен път за постигане на дългосрочна и необратима стабилност и намаляване на напрежението в Северно Косово. Призоваваме всички страни да се обединят за деескалация на ситуацията и да се въздържат от провокативни действия, които са против интересите на всички хора в Косово“, казаха от КФОР.

Снощи в Северна Митровица в двора на общинската сграда бяха хвърлени две ръчни гранати, които нанесоха материални щети, след като премиерът на Косово Албин Курти призова официален Белград „да спре да подбужда към насилие, преди някой да е загубил живота си“ . Косовското министерство на вътрешните работи също обвинява Сърбия, че се опитва да провокира ескалация на ситуацията с подобни инциденти.

Днес официален Брюксел обяви, че ще предприеме наказателни мерки срещу Косово и Сърбия, ако ситуацията в Северно Косово не се деескалира. Ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел заяви, че членовете на Съюза са "готови да предприемат строги мерки", които вече се обсъждат, освен ако Прищина и Белград не постигнат споразумение за успокояване на ситуацията и най-вече за провеждане на нови извънредни кметски избори в четирите общини в Северно Косово./БГНЕС