Хиляди се преклониха пред делото на Навални

Хиляди хора по света се преклониха пред делото на Алексей Навални. Страхът от репресии не спря последователите на опозиционера да почетат паметта му в големите руски градове.


Смъртта на Навални, който излежаваше 19-годишна присъда в арктически затвор, предизвика шок в целия свят. Близките на опозиционера са разтревожени, че режимът на Путин може да посегне и на техния живот.

Снимки в социалните медии показаха десетки хора, които се редят на опашка, за да поставят цветя пред паметници на жертви на политически репресии в Москва и Санкт Петербург.

Властите в руската столица заявиха, че са запознати с призиви в интернет "да се участва в масов митинг в центъра на Москва" и предупредиха хората да не го посещават.

Протестите са незаконни в Русия съгласно строги закони за борба с недоволството, а властите се противопоставиха особено строго на митингите в подкрепа на Навални.

В Москва десетки хора положиха червени и бели рози на Соловецкия камък - паметник на жертвите на репресиите от съветската епоха, намиращ се срещу централата на руската служба за сигурност ФСБ - бивш дом на страховитата съветска тайна полиция.

Според видеоклип, публикуван от независимия канал Sota Telegram, поне един човек е бил задържан за това, че е държал плакат, на който е пишело "убийци".

Няколко души бяха заснети да се събират, за да положат цветя на моста до Кремъл, където през 2015 г. беше убит критикът на Путин Борис Немцов.

Полицията е заснета как разпръсква хората, събрали се в снега на мемориала в централния град Казан.

По-големи демонстрации се проведоха и в грузинската столица Тбилиси, арменската столица Ереван и сръбската столица Белград. Във всички тях живеят значителен брой руснаци, които са избягали от родината си началото на войната в Украйна.

Във Варшава около стотина души се събраха на демонстрация пред руското посолство. Повечето от тях бяха млади и видимо разстроени.

Един 29-годишен руснак, който пожела да бъде идентифициран само като Денислав, заяви, че вижда в Навални символ на руското гражданско общество.

"Тук съм, защото Русия трябва и може да стане демократична страна", каза той.

Пред портите на добре охраняваното посолство бяха запалени свещи и разпръснати цветя.

В Швейцария около 300 души присъстваха на импровизирано събрание пред жп гарата в Цюрих, а повече от сто души се събраха пред сградата на ООН в Женева, носейки портрети на Навални и бели цветя.

В литовската столица Вилнюс тълпи се събраха на мемориала на жертвите на съветската окупация.

"Дори в затвора той успя да намери силата и да я даде на тези, които се съпротивляват", каза един руски жител на Вилнюс, който не пожела да назове името си.

В Лондон няколко десетки души се събраха пред руското посолство с плакати на английски и руски език, на които пишеше: "Путин е убиец", "Навални е нашият герой" и "Путин да върви по дяволите".

От другата страна на океана, в Ню Йорк, хората положиха цветя пред консулството на Русия и окачиха снимки на Навални на портите. Няколко души държаха плакати с надпис "Путин-убиец".

БГНЕС припомня, че през 2020 г. беше направен опит за убийството на Алексей Навални, след като дисидентът беше отровен с „Новичок“. След като беше излекуван в Германия, Навални реши да се завърне в Русия през януари 2021 г., но беше арестуван още при кацането си в Москва. През годините Навални се превърна в лицето на онези руснаци, които отказват да се примирят с деспотичния режим на Путин, който пречи на развитието на страната им. Името на Алексей Навални се нарежда в дългия списък от руски дисиденти, които заплатиха с живота си за своите патриотизъм и свободолюбие./БГНЕС