Хиновски: Има мерки, които да повлияят цената на тока

Има десетки „пожарни“ теми в енергетиката, заяви пред БГНЕС депутатът от „Има такъв народ“ и председател на новосформираната енергийна комисия в парламента Иван Хиновски.

„Първите стъпки трябва да бъдат в посока на решаването на проблемите в комплекса „Марица-изток“, решаване на проблема с нова ядрена мощност. Ще строим ли, няма ли да строим? Трети приоритет е да се готвим за либерализацията, като преди това трябва да минем през механизма за капацитет и спешно да се преговаря с Европейската комисия, защото преди това въпросът беше занемарен от предишното правителство на ГЕРБ“, смята енергийният експерт.

Експертът коментира и темата с изключително високата цена на електроенергията за индустрията, като подчерта, че има редица мерки, които могат да ѝ повлияят.

„Първо – трябва да се регламентират нови механизми на борсата, по-строг контрол срещу спекулативни действия. Също така включване в борсата на повече „зелена“ енергия. Нашата цена се движи нагоре, защото големият процент е скъпа енергия. Тази енергия, която се активира аварийно, при високи цени, е „кафява“. Това налива още повече гориво в огъня. Има решения – нови механизми, пазарно обединение със Западна Европа – посоката на по-евтиния ток, където за най-голяма учудване, при страните с висок стандарт, електроенергията е евтина, защото в голям процент тя е „зелена“. Трябва да следваме този пример и да успокоим нашата борса“, обясни още Хиновски.

Той използва момента, за да поздрави всички миньори за днешния им професионален празник, пожелавайки им да бъдат „устойчиви на стреса“, който преживяват напоследък покрай дебатите в енергийния сектор.

„Те не са виновни за грешките на политиката в енергетиката. Надявам се, че в комисията ще се намерят мъдри хора, за да помогнем на миньорите да получат професионално успокоение“, каза още Иван Хиновски. /БГНЕС