Холгер Рогнер: България се нуждае от национална ядрена позиция

Да затворите „Марица-изток“ в този момент не е решение, но също не е решение да кажете, че няма да бъде затворена. Това заяви проф. д-р Холгер Рогнер от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), предаде репортер на БГНЕС.

Проф. Янко Янков и проф. Холгер Рогнер

Проф. Рогнер взе участие в Петия Международен енергиен форум „Енергийната сигурност на България – ядрена енергия и газ?“. В изказването си пред участниците той акцентира върху предстоящата трансформация в българската енергетика, посочвайки, че „преструктурирането не може да стане за една нощ“, тъй като около 40% от електроенергията у нас се произвежда във въглищните централи. Според него нужен е около 10-годишен хоризонт.

„Позицията ви трябва да бъде позиция на увереност и сила“, посочи проф. Рогнер, призовавайки за намиране на „балансирано решение“. „Уверено започнете процеса, имайте жизнеспособен и финансово аргументиран план. Ако имате такъв пред Брюксел, ще можете да се обосновете“, смята енергийният експерт.

Според него българското правителство трябва да вземе „ясна и недвусмислена национална ядрена позиция“. „Забавянето на предишните правителства по ядрената политика не трябва да продължава“, коментира още той и допълни: „Подмяната с ядрени мощности е възможност, вие имате традиция и мощности, както и линии за доставка“. /БГНЕС