Кирил Петков след разпита: Влязох в по-висок детайл

Дадох много подробно същата информация и сведения, каквито дадох при първия разпит, просто влязох в по-висок детайл на обяснение. Има концентрация на евросредства в един изпълнител.

Това заяви министър-председателят Кирил Петков след повторен разпит в Софийска градска прокуратура по образуваното дело за евентуално изнудване на Васил Божков, предаде репортер на БГНЕС.

Разпитът на Петков като свидетел продължи над два часа и половина. Той се яви в СГП точно в 10 часа тази сутрин и излезе минути преди 13 часа. Такива повторни разпити бяха проведени и с лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов, и Севдалина Арнаудова, които миналия месец бяха арестувани за 24 часа от полицията.

Има няколко неща, които ме притесняват като министър-председател, каза Петков след разпита си и акцентира върху доклада на АДФИ, където има сведения, че бюджетът е ощетен.

Това, което обясних в детайли е, че има няколко неща, които ме притесняват. Първо е докладът на АДФИ, където има ощетяване на бюджета от над 550 млн., каза Петков.

В няколко общини европроектите са с над 90% концентрация на само един изпълнител, добави още той.

След разпита той бе попитан от журналисти и какво очаква от ВСС, който днес заседава по допустимостта на искането на министъра на правосъдието за отстраняване на Иван Гешев от поста главен прокурор. Петков припомни, че ясно е заявил, че като министър-председател няма доверие на Гешев.

"И много бих се радвал ВСС да си свърши работата и да прегледа внимателно аргументите на министъра на правосъдието, защото за мен те ясно показват, че този главен прокурор трябва да си даде оставката или да бъде отстранен“, каза премиерът.

Късния следобед стана ясно, че освен по делото за изнудване на Васил Божков, Кирил Петков е разпитан като свидетел и по друго дело. Става дума за дело, образувано за хулиганство в Районната старозагорска прокуратура и е свързано със случая от 3 март, когато на връх Шипка по Петков бяха хвърлени снежни топки.

От СГП обясняват, че с оглед служебните ангажименти на министър-председателя, той беше призован за днес и за провеждането на разпита по делегация, който се извърши от следовател в СО-СГП непосредствено след разпита му по делото за изнудване на Васил Божков. Материалите от проведения по делегация разпит на премиера Петков в качеството му на свидетел и пострадал ще бъдат изпратени на следователя от Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура – Стара Загора. /БГНЕС