Кишида: Разговорите на най-високо ниво със Северна Корея са важни

Японският министър-председател Фумио Кишида нарече преговорите на най-високо равнище със Северна Корея "важни", след като влиятелната сестра на Ким Чен Ун заяви, че Кишида е поискал среща на върха.


"За японско-севернокорейските отношения разговорите на най-високо равнище са важни за решаването на въпроси като въпроса за отвличанията", заяви Кишида в парламента, визирайки отвличанията, извършени през 70-те и 80-те години на миналия век. "Ето защо, както съм казвал и в миналото, ние предприемаме различни подходи към Северна Корея на ниво, което е пряко под мой контрол".

"Наскоро Кишида изрази желанието си да се срещне с председателя на Комисията по държавните въпроси на Корейската народнодемократична република във възможно най-кратък срок", заяви по-рано Ким Йо Чен в изявление, разпространено от официалната Корейска централна информационна агенция.

Отношенията между двете страни отдавна са обтегнати от въпроси, включващи компенсации за бруталната окупация на Корейския полуостров от Япония между 1910 и 1945 г., а напоследък и от изстрелването на ракети от Пхенян над японска територия.

Отвличането на японски граждани от севернокорейски агенти през 70-те и 80-те години на миналия век, които са били принудени да обучават шпиони на японски език и обичаи, също отдавна е сериозен повод за спорове.

Кишида е заявявал, че иска да промени отношенията между Токио и Пхенян и миналата година изрази желание да се срещне с лидера на Северна Корея "без никакви условия", като в реч пред Общото събрание на ООН заяви, че Токио е готов да реши всички въпроси, включително отвличанията./БГНЕС