Китай изгражда шпионска база в Куба

Пекин и Хавана са сключили тайно споразумение за китайско съоръжение за електронно подслушване на карибския остров, което би могло да следи комуникациите в югоизточната част на САЩ, съобщи вестник "Уолстрийт джърнъл".


Регионът включва щабовете на Южното и Централното командване на САЩ, които се намират във Флорида.

Китай ще плати на Куба "няколко милиарда долара", за да може да изгради съоръжението, твърди изданието, като се позова на неназовани американски служители.

Пентагонът не потвърждава или отрича доклада, според който Китай планира да изгради базата за наблюдение, недалеч от бреговете на САЩ.

Подобен проект идва на фона на напрежението между Вашингтон и Пекин заради подкрепата на САЩ за самоуправляващия се Тайван, която Китай смята за интегрална част от своята територия.

"Няма да коментираме тези конкретни доклади", заяви служител на американското министерство на отбраната с мотива за анонимност.

"В по-широк план сме много добре запознати с опитите на КНР да инвестира в инфраструктура по света, която може да има военни цели, включително в западното полукълбо", каза служителят, използвайки акронима за Китайската народна република.

"Ще продължим да следим ситуацията отблизо и ще останем уверени, че сме в състояние да изпълним всичките си ангажименти в областта на сигурността у дома и в целия регион."

Китайският лидер Си Дзинпин настоява за бързо разширяване на присъствието на страната в сферата на сигурността по света, като се стреми да достигне широкото присъствие на американските военни на всички континенти.

База в Куба, която се намира само на 150 км от южния бряг на Флорида, би представлявала най-прякото предизвикателство досега за континенталната част на САЩ.

До този момент само Съветският съюз е разполагал с мащабни електронни шпионски съоръжения в комунистическа Куба, за да следи Съединените щати.

Но през 1962 г., когато Москва се насочи към базиране на ядрени ракети в Куба, САЩ обявиха карантина на острова, която заплашваше да доведе до война между двете свръхсили, докато Москва не отстъпи от плановете си.

След това Вашингтон изтегли ракетите си с ядрен потенциал от Турция, които Съветският съюз разглеждаше като заплаха за него.

Китайският ход по отношение на Куба идва, след като по-рано тази година Пекин изпрати балон за наблюдение на голяма височина над Съединените щати, който се носеше от запад на изток над чувствителни военни обекти, преди да бъде свален точно до източното крайбрежие от американски изтребител. /БГНЕС