Китай излезе от дефлацията с възстановяването на цените през август

Индексът на потребителските цени в Китай се повиши през август, като втората по големина икономика в света излезе от дефлацията, сочат официални данни.

През миналия месец индексът на потребителските цени, който е основният измерител на инфлацията, се е повишил с 0,1% на годишна база, съобщи Националното статистическо бюро, предаде АФП.

През юли Китай за кратко изпадна в дефлация за първи път от повече от две години, като цените спаднаха с 0,3% на годишна база.

Анализаторите, анкетирани от Блумбърг, очакваха възстановяване през август с 0,2% на годишна база.

Дефлацията показва намаляване на цените на стоките и услугите и е противоположна на инфлацията.

В края на 2020 г. и началото на 2021 г. Китай преживя кратък период на дефлация, дължащ се до голяма степен на срив в цената на свинското месо - най-широко консумираното месо в страната.

Преди това последният дефлационен период е бил през 2009 г.

Въпреки възстановяването през август много анализатори не изключват повторна дефлация през следващите месеци, поради забавянето на основните двигатели на растежа в Китай и след като през юни младежката безработица достигна рекордно ниво от над 20%.

През август властите преустановиха публикуването на официални данни за младежката безработица.

Кризата в сектора на недвижимите имоти, който отдавна осигурява около една четвърт от БВП на Китай, представлява основна пречка за възстановяването, докато износът, който традиционно е основен двигател на растежа, също намалява.

Според официалните статистически данни износът е намалял през август с 8,8% на годишна база, като това е четвърти пореден месец на спад, тъй като слабото търсене в чужбина продължава да се отразява негативно.

Спадът оказва пряко влияние върху заетостта, защото десетките хиляди експортни фирми в Китай понасят основната тежест. /БГНЕС