Китай спасява Русия с пратки за армията

Разследване на Telegraph, пубикувано и в украинското издание KyivIndependent установи, че Китай е помогнал за снабдяването на руската армия с вертолети, дронове, оптични мерници и основни суровини. Руски фирми, включително под санкции, участващи в производството на ракетни установки, бронирани превозни средства и стратегически бомбардировачи, са получили десетки хиляди пратки от Китай от началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през първото тримесечие на тази година.

Търговията между Москва и Пекин е на път да достигне рекорден връх тази година от над 200 милиарда долара, въпреки че китайският износ за други страни е намалял значително. Тези търговски данни противоречат на твърденията на Китай за неутралитет и обещанията му да не предоставя оръжия нито на украинските, нито на руските сили. Китай също търси роля в международните мирни преговори, позиция, подкопана от продължаващата подкрепа за Русия.

Износът на стоки с потенциална военна употреба се е увеличил повече от три пъти през годината, която приключи този юни, в сравнение с предходната, според анализ на Observatory of Economic Complexity, проследяваща търговски данни.

Стоки с двойна употреба

Такива стоки означават, че имат и граждански цели, което позволява на Китай да заобиколи международните санкции и да твърди, че извършва само законна търговия с Русия. Подкрепата на Китай изглежда помага на Русия да издържи на санкциите, поставяйки под въпрос ефективността на важна част от кампанията на Запада срещу Москва, насочена към осакатяване на руската икономика.

Според Telegraph китайска компания е изпратила 1000 дрона в Русия през месеците, предшестващи пълномащабната инвазия през февруари 2022 г. Това гласят данни, събрани от Molfar Global, изследователска организация с отворен код. Там фирмата Shantou Honghu Plastics се описва като търговец на едро на детски играчки на своя уебсайт и профили в социалните медии. Дроновете са били изпратени на руска фирма, наречена Samson, която също се описва като търговец на едро на игри и играчки и изглежда е фиктивна компания, посочвайки само 10 000 рубли капитал на името си, според публичен регистър на компаниите.

Четири дни след избухването на войната в Украйна китайската компания Hems999 достави два вертолета. Друга китайска фирма, Tianjin Huarong Aviation, прехвърли 4 вертолета Airbus на Русия от началото на войната. Всички бяха получени от руската фирма Ural Helicopter, чийто основен клиент е Руската национална гвардия, разположена в Украйна и ръководена от Виктор Золотов, дългогодишен бодигард на Путин.

Китайските фирми също са изпратили оптични мерници на над 50 руски компании от началото на 2022 г. до първото тримесечие на тази година. Вносът на тези продукти почти се е удвоил до 2,5 милиона долара миналата година в сравнение с предходната. Компанията Yiwu Wojie Optics Instrument е предоставило по-голямата част от оптичните мерници – около 2500 – на руската фирма CEK, която преди това е доставяла такива стоки и оборудване за нощно виждане за руското министерство на вътрешните работи, според данни, извлечени от Molfar , китайска търговска компания, събираща и обработваща на данни. Във фактурите се посочва, че такова оборудване е за „лов“, въпреки че устройствата могат да бъдат монтирани към военни оръжия и предлагат подобрена визия за военни операции.

.

Руски внос на суровини

Китайски износ на турбореактивни двигатели и радарни ракетни навигационни системи също е бил изпращан през Индия и Коста Рика, преди да бъде реекспортиран в Русия, според изследване на Molfar, което е очевиден опит да се избегнат санкциите. Според данните за търговията скочил е руският внос на суровини и компоненти, жизненоважни за производството на въоръжение. Китай е изнесъл продукти от титанови сплави за Русия за 18 милиона долара през 2022 г., почти два пъти повече спрямо предходната година. Леките и топлоустойчиви титанови сплави са основен материал, използван за производството на военни самолети и оръжия. Титаниеви пластини и пръти бяха изпратени от Китай до NPP Start, разработчик на ракетни установки за противовъздушна отбрана, който е част от руския отбранителен конгломерат Ростек. Продуктите от титан също са изпратени на S7 Technics, която извършва поддръжка и ремонт на самолети и е работила за организация, която контролира въздушния транспорт на Путин и други служители на Кремъл. S7 също така работи за производството на резервни части за самолети, така че руските авиокомпании да могат да поддържат самолетите в експлоатация, след като санкциите прекъснаха доставките на произведени на Запад компоненти за самолети Еърбъс и Боинг. Китайските компании също изпратиха доставки на магнезиеви сплави на Туполев, който изгражда и поддържа бомбардировачи с голям обсег като Ту-95 и Ту-160М, които са били използвани за изстрелване на крилати ракети срещу Украйна. Компаниите, свързани с производството на превозни средства Камаз, чиито бронирани превозвачи, като Камаз Тайфун, транспортират руски войски и товари, са получили най-малко 520 пратки от Китай. Стоките включват резервни части, заваръчни машини и лазерни машини, които могат да се използват за производство на оръжия и военно оборудване. Стоманата е изпратена от Китай на руски фирми, участващи в производството на двигатели за бронирани превозни средства Камаз. Една от най-големите руски фирми, Magnitogorsk Iron and Steel Works, която си сътрудничи в производството на автомобили Камаз, е сред тези, които получават пратки и е санкционирана от САЩ и Украйна. Някои от китайските фирми, като Wuxi Tianxing Steel и Xi’an Alpha Metal, дори имат офиси в Москва или фирмени уебсайтове на руски език, като полагат малко усилия да скрият военните си връзки, публикувайки снимки на изтребители и военноморски кораби на началните си страници.

Търгуване през задните канали

Китай също може да доставя суровини на Русия по странични канали. Съобщава се, че Пекин и Москва са провели тайни преговори с Иран за доставка на амониев перхлорат, химическо съединение, използвано за задвижване на балистични ракети. Ако сделката бъде договорена, вероятно ще бъде скрита от официалните търговски регистри.

Русия не е публикувала данни за търговията от началото на нашествието, макар числата от основния търговски партньор да показват, че Пекин се е превърнал в спасителен пояс, въпреки че Путин беше демонизиран на световната сцена и както западните компании, така и държавите прекъснаха връзките си с Москва.

Китайският лидер Си Дзинпин се е срещал с Путин няколко пъти, включително през седмиците преди избухването на войната, но се съгласи само на едночасов телефонен разговор с Владимир Зеленски през април. Пекин разпространи „предложение за мир“ от 12 точки по-рано тази година, което преразгледа позицията му и не предложи никакви решения за прекратяване на войната. Китай участва във втори кръг от мирни преговори в Саудитска Арабия на 6 август, след като избра да не участва в първия кръг по-рано тази година. Пекин все още отказва да опише случващото се в Украйна като „агресия“. /БГНЕС