Китайският апетит за австралийски ечемик се възвръща

Три години след като високите китайски мита спряха вноса на австралийски ечемик, поради нарасналото напрежение между двете страни, тази зърнена култура отново се търгува свободно.

Ечемикът се използва не само за варене на бира, но и за изхранване на прасета, а Китай беше водещият пазар на Австралия, който поемаше 50 % от нейния износ на ечемик.

Откакто през август правителството отмени 80,5-процентните мита, Китай е внесъл 314 000 тона австралийски ечемик на стойност 139 млн. австралийски долара (около 94 млн. щатски долара), съобщи австралийското правителство в началото на декември, позовавайки се на официални китайски данни.

Възобновяването на търговията е добре дошло облекчение за австралийските фермери, които видяха как през 2020 г. се изпари пазар за близо един милиард австралийски долара.

"През двата месеца след повторното отваряне на пазара Marketing and Trading изпрати два кораба с ечемик за Китай", заяви в годишния си доклад CBH Group, кооператив, обединяващ над 3500 западноавстралийски зърнопроизводители.

Напрежението между страните започна да нараства през 2018 г., когато Австралия изключи китайския телекомуникационен гигант Huawei от своята 5G мрежа.

След това, през 2020 г., Австралия призова за международно разследване на произхода на Ковид-19 - действие, което Китай видя като политически мотивирано, тъй като произлиза от близък партньор на Съединените щати.

В отговор Пекин наложи високи мита върху ключови австралийски експортни стоки, включително ечемик, говеждо месо и вино, като същевременно спря вноса на въглища.

Забавянето на икономическия растеж на Китай подтикна Пекин да възстанови отношенията си с търговските си партньори.

Междувременно Австралия потърси и намери нови пазари, за да разтовари реколтата си - тя е третият по големина производител на тревисто зърно в света.

"Това ни накара да се ориентираме, така че намерихме нови пазари като Мексико. Успяхме да намалим тарифите, които преди това надхвърляха 100 %", казва Шон Коул, изпълняващ длъжността генерален мениджър на търговската асоциация GrainGrowers, пред АФП.

"След като Китай изчезна, Австралия наистина беше принудена да се върне към по-традиционните клиенти на пазара на фуражи, главно Близкия изток и Саудитска Арабия, където сме били повече от 20 години", добави той.

Между юни 2022 г. и юни 2023 г. Саудитска Арабия се превърна във водещ вносител на австралийски ечемик, според данни на Австралийското бюро за икономика и наука на селското стопанство и ресурсите (ABARES).

Тъй като Ел Ниньо - цикличното метеорологично явление, отговорно за по-високите глобални температури - се завръща в Тихия океан, ABARES прогнозира, че производството на ечемик ще спадне с 24% до 10,8 млн. тона за реколтата 2023-24 г.

Повторното отваряне на китайския пазар не би могло да дойде в по-подходящ момент, казва Шон Коул.

"Голяма част от нашия ечемик се класифицира като фуражен, но все още е подходящ за производство на бира в Китай", каза той, "те използват малко по-различни процеси и по същество това означава, че можем да получим премия за повече от нашия фуражен ечемик".

Средно ечемикът, предназначен за Китай, се продава за "около 38-40 долара на тон от сега до момента на вдигане на митата" и това означава "допълнителни 400 милиона долара за реколтата от ечемик в Австралия през следващата година, дори и при по-малка реколта", добави Коул. /БГНЕС