Коледуване в „Етър“ – атракция за малки и големи

За трета поредна година в Етнографския музей на открито „Етър” по празниците се представя възстановка на обичая Коледуване, предаде кореспондентът на БГНЕС от региона.

Пресъздаването на обичая изпълняват габровски ученици от Професионалната гимназия по туризъм, които се подготвят в Училище за коледари. Ръководител на училището е Павлина Дамянова, уредник в отдел „Духовна култура” в Етъра. Коледарите научават песни и благословии с елементи от Габровско и Балкана.

Атракцията предизвиква интереса на посетителите за поредна година. Днес десетки туристи от цялата страна бяха дошли, за да гледат обичая. Семейства споделиха, че са в етнографския комплекс, за да покажат на децата си, че традициите са живи.

Седем младежи преминаха, предвождани от станеника, с коледарски песни под звуците на гайда, с наричания и благословии за здраве и берекет по занаятчийските дюкяни, като бяха дарени от майсторите с плодове и краваи.

„Етър“

Най-известният музей на открито у нас се намира на около 8 км от Габрово. Той е открит през 1964 г. и представя българския бит и занаяти по време на Възраждането. Тук е разположена и най-голямата сбирка от народна техника за вода, като всички обекти са в действие.

Коледуване

Народната традиция е свързана с обичая коледуване. Основни участници са момци в предженитбена възраст. Подготовката им започва от Игнажден. Тогава разучават коледните песни, създават се коледарските групи, определя се водачът на групата, който е по-възрастен и женен.

Облечените празнично коледари са с накичени с китки калпаци, а в ръцете си носят "шарени тояги". Времето за коледуване е строго определено от традицията - от полунощ до изгрев-слънце на Коледа. В народните представи тогава се появяват караконджоли, вампири, таласъми и др. свръхестествени същества. Коледарите със своите песни имат силата да ги прогонят. /БГНЕС