Комисия изслушва Хинков, шефовете на ГДБОП, ДАНС и Митници за липсата на инсулин

Здравната комисия ще проведе закрито заседание днес с единствена точка изслушване във връзка с липсата на инсулин и на други лекарствени продукти, предаде репортер на БГНЕС.

Ще бъдат изслушани министърът на здравеопазването, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата, директорът на Главна дирекция борба с организираната престъпност, председателят на Държавна агенция „Национална сигурност”, директорът на Агенция „Митници“ и изпълнителният директор на „Информационно обслужване“ АД. Всички те ще отговарят за липсата на инсулин и на други лекарствени продукти на територията на Република България и функционирането на специализираната електронна система за проследяване и анализ (СЕСПА) на лекарствените продукти, включени в Позитивния лекарствен списък.

Според здравното министерство не става дума за липси или недостиг, а за "счупен телефон" между търговци. „Става дума за счупена верига на доставки“, каза във вторник зам.-министър Илко Гетов. Според министър Христо Хинков „липсите и драмите с недостига на някои лекарства се оказва преувеличена“.

Като мярка за преодоляване на проблема, МЗ удължава с още един месец забраната за износ на инсулин, тя ще бъде в сила и за целия месец март.

Три са инсулиновите продукта, за които има данни за забавяне – Fiasp, Tresiba и Actrapid. Основният проблем е в 22 области на страната и е свързан с инсулина Tresiba. На второ място е Actrapid, а трето място е бързодействащият Fiasp. От данните на МЗ стана ясно, че на склад от препарата Tresiba има 20892 опаковки, а от Fiasp – 7720. /БГНЕС