Константин Тренчев: Политиците да скъсат с мандатното мислене, иначе не ни чака добро

След поредица от 4 парламентарни избора, видима деградация на политическите елити, е пределно ясно, че държавата има проблем.

Политиците следва да гледат на населението не само като на електорат, но и като на хора. Ако политиците не скъсат с мандатното мислене нищо добро не ни чака. Не може всеки път да правиш едно и също нещо и да очакваш резултат. Това заяви създателят на КТ “Подкрепа” д-р Константин Тренчев по време на откриването на ХI конгрес на синдиката, предаде репортер на БГНЕС.

Д-р Тренчев каза, че когато преди 34 години са създали КТ “Подкрепа” също е бил мразовит ден като днешния, но може би именно това ги е калило. По думите му от неговия 26-годишен опит той стига до извода, че огромна част от хората искат да са в политиката, за да крадат. Д-р Тренчев посочи, че трябва да бъдем смирени. “Светът се променя, помислете в какъв свят искате да живеят децата ви”, препоръча той.

“Всеки конгрес е повод за анализ и равносметка и макар КТ “Подкрепа” да се роди преди три десетилетия, бурният й живот много трудно ще се вмести в три века. В рамките на три десетилетия тя се превърна в значим фактор в обществено-икономическия живот на страната, в опора на българските трудещи се, в безмилостен критик, но и ценен и търсен партньор от всяка власт.

Това е така, защото като се върнем назад можем да видим, че хората създали организацията не заложиха на едни обикновени социални искания, а заложиха на едни здрави темели, основани на непреходни човешки и демократични ценности”, каза президентът Румен Радев на откриването на XI конгрес на КТ “Подкрепа”.

Радев подчерта, че организацията устоява на трусовете на времето.

“КТ “Подкрепа” не е просто синдикална организация, която се бори за по-добро заплащане и права, тя отива много по-далеч в своята отговорност към обществото и бъдещето на страната. Вие не само се борите за по-добри условия на работа и живот, вие сте организация, която търси причините на проблемите и техния генезис. Организацията има смелостта да ги назовава, но не само това, но и да предлага експертни решения”, категоричен е държавният глава.

По думите му хората трябва да бъдат сплотени и солидарни, за да може да се справят с проблемите. Радев подчерта, че заедно като държавно ръководство, синдикални организации и общество трябва да търсят решения на проблемите.

Служебният премиер Гълъб Донев отбеляза, че от създаването си досега КТ “Подкрепа” отстоява правата на хората на труда в България. “Вероятно едни професии ще изчезнат, на тяхно място ще се появят нови, които в момента не можем да си представим. В тези времена на бързи промени КТ “Подкрепа” ще остане, защото няма как социалната защита и отстояването на правата на работниците да бъдат заменени от изкуствен интелект”, категоричен е той. Донев уточни, че един робот не може да бъде солидарен и да предложи подкрепа.

“Битката справедливи и достойни доходи, за солидарни условия за труд, никога не е оставала в страни от вашето внимание”, отбеляза служебният премиер.

“Изправени сме пред сериозни проблеми, в които през годините вместо да намерят решения веднага, са оставени за после. В резултат на това получаваме в наследство дълбоки социални неравенства и сложна демографска ситуация, за които едно служебно правителство не може да предложи магическо решение. Това, което можем и правим е да предлагаме решение, които са възможни сега в настоящата икономическа ситуация“, категоричен е той.

Донев подчерта, че когато говорим за промените, които търпят индустриалните отношения съществува и още едно предизвикателство - отношението на младите хора към пазара на труда. По думите ми младите хора искат гъвкав подход към работното време и право на личен живот, който не страда от професионални ангажименти. “Бъдещето на труда са младите хора на България, време е те да са основна тема на социалния диалог”, категоричен е Донев.

Димитър Манолов, президент на КТ “Подкрепа” обясни, че по време на XI конгрес ще си говорят за бъдещето. “Нашата кауза е доказала, че може да се справи с всички проблеми.

По думите му те са водили и битка за енергийния суверенитет на страната. “Дългогодишните ни борби за запазване на въглищните мощности в страната ще продължат. Няма да се примирим с политически решения, които ще превърнат страната ни от енергиен лидер в региона в политически лузър. Трябва да бъде променен ПВУ”, категоричен е той.

Манолов отбеляза, че благодарение на синдикалните усилия заплащането на учителите е нараснало значително, но има какво още да се желае в тази посока. Той обясни, че заплатите на лекарите и медицинските сестри също трябва да се повишат и през следващия мандат това ще бъде една от целите на КТ “Подкрепа”. Председателят на КТ “Подкрепа” посочи, че инфлацията е сериозен проблем, но в такъв се превръща и инфлацията на идеи. “Нека се уважаваме повече взаимно, нека сме по-обединени с подкрепа в бъдещето”, каза още той. /БГНЕС