Контрера: Имаме нужда от платформа, която да противостои на либералния екстремизъм

На нас консервативните хора тепърва предстоят доста тежки битки. Те са свързани с това, че нашите философски, политически, идеологически противници стават все по-агресивни и на ниво европейски институции и тук в България. Нашият спор на традиционалистите с т.нар. либерален консенсус е принципен. Докато ние разчитаме на традициите, обичаите на това, което сме възприели като предадено през поколенията, те ни убеждаваха, че интересите и желанията, каквито и да са те на индивида, трябва да доминират над тези на общността.

В България имаме нужда от подобна платформа, която да обедини и да противостои на либералния екстремизъм.

Това заяви общинският съветник и председател на „Патриоти за София“ Карлос Контрера по време на “Европейския културен уикенд” на Партията на европейските консерватори и реформисти (ЕКР), който се провежда в София, предаде репортер на БГНЕС.

Контрера посочи, че вече виждаме и какъв е резултатът от това. “Ние като консервативни хора не бягаме от дискусиите, споровете и противоречията, но не желаем да ни се обяснява как да живеем и това да се случва насила”, категоричен е той.

“Местната власт е на прицел на ляволибералите, атакуват я изключително силно с идеята да се инфилтрират в нея, защото на политически преведен език така е най-лесният достъп до избирателя, на прага на всеки един”, добави той и уточни, че на ниво община, регион или провинция се провеждат конкретните политики и могат да се набират съмишленици.

Според него това е и една от причините местната власт да се атакува.

“Нашата роля като консервативни хора е да се опитаме въз основа на една на обща платформа, основана на принципи, да дадем дясно патриотичен отпор на това, което се случва. Да начертаем контрапункт, да преодолеем стари различния, но да търсим общото сечение. В България имаме нужда от подобна платформа, която да обедини съмишленици и да противостои на либералния екстремизъм, който се лее”, подчерта Контрера.

“За патриотизма винаги има място и винаги трябва да има разговори. За никого не е тайна, че през последните години ние като държава бяхме подложени на пропагандна война и една от целите беше патриотичните формации да бъдат сатанизирани.

Политиката, която видяхме провеждана от новите хора, които бяха показани и спуснати отвън, донесоха така наречената “Промяната” и ни убеждават, че сега живеем по-добре от преди. Всеки може да си отговори дали това е така или не. Това, което се случва с нашето общество, е изключително опасно.

Неслучайно се атакува семейството, децата през образователната система с идеята националното да бъде заличавано”, каза той и добави, че наша цел като граждани, е да се опиваме да спрем този процес.

Икономистът Виктория Василева обясни, че темата за патриотизма е не само интересна за България, а належаща. “Смятам, че моментът е изключително подходящ за създаване на силна дясна патриотична партия”, каза тя.

Федерико Рока, дългогодишен общински съветник в Общинския съвет в Рим благодари за поканата за участие в тази среща, както и за това, че се провеждат такива срещи, на които да се обменя опит.

“В Италия е най-силната партия в момента. Имаме 19 регионални правителства, защото започнахме да говорим с хората. Прагматизмът в Италия беше забравен и колегите промениха това. Затова казвам, че е много важно да се работи на място с хората. Ние вече присъстваме на всяко място в Италия. Всички идваме от регионите и сме започнали да се занимаваме с най-дълбоката проблематика на местно ниво преди да стигнем до парламента”, обясни Рока. Той каза, че се радват, че могат да споделят техния опит, защото всеки един може да използва правилните подходи, които са помогнали при тях.

Според него основното е да се свърши това, което се обещава по време на кампания. “Ние сме на местно ниво.

Според него, Европа трябва да е обединена в разнообразието си. “Партиите на консерватизма трябва да намерят точките, около които да се обединят”, категоричен е той.

Цветан Манчев, председател на БДС ''Радикали'' каза, че действително в България дясното е преминало в неолиберална ситуация и в момента нямаме реална десница. Той обясни, че в момента водят разговори както с партии, така и с НПО-та за създаване на силна консервативна платформа.

Според него, трябва да се отдели комунистическият начин на мислене и подчерта, че те ще се борят срещу него. “От 10-15г. насам центристите и левите в ЕС се опитват да наложат теми, които нас не ни интересуват”, отбеляза Манчев. Той посочи, трябва да се стимулира развитието да дребния и средния бизнес.

“Трябва да изработим документ, който в България го няма - българска национална доктрина“, категоричен е Манчев.

“От 2001г. насам България крайно олевява. Беше направен опит при управлението на НДСВ да центрират махалото, създадоха нов тип формация и това беше стартът на неолиберализма. Сега вече тази икономическа власт отново започват да я трансформират в политическа”, обясни той. /БГНЕС