Корабоплавателни компании преустановяват маршрутите си в Червено море

Корабоплавателни компании обявиха, че преустановяват маршрутите си в Червено море.


Германската компания Hapag-Lloyd обяви, че нейни контейнеровози няма да преминават през региона поне до 18 декември, след като йеменските бунтовници хути нападнаха един от корабите му.

"Hapag-Lloyd преустановява целия трафик на контейнеровози през Червено море до 18 декември. Предстои да вземем решение занапред", се казва в изявление на групата.

Датската корабна компания Maersk също преустановява пътуванията.

През последните няколко дни компаниите за корабоплаване и търговия призоваха за повече военна защита на морските пътища в Близкия изток.

Якоб Ларсен, ръководител на отдела за сигурност в Bimco, който представлява световните превозвачи, заяви, че нападенията показват, че е необходимо да се използват "повече военни ресурси".

"Когато видите три кораба, нападнати в един и същи ден в един и същи географски район, това означава, че разполагаме с малко ресурси", каза Ларсен.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан по-рано посочи, че нападенията са "напълно неприемливи", и добави, че САЩ водят разговори с други държави за създаването на военноморска оперативна група, която да гарантира "безопасното преминаване на корабите в Червено море".

Новата заплаха за транспорта - която може да засегне търговията със всякаква продукция - от суров петрол до автомобили - идва скоро след като веригите за доставки бяха разстроени от пандемията и руската инвазия в Украйна, което подхрани инфлацията и забави световната икономика.

Същевременно ЕС изпрати боен кораб на испанските военноморски сили към българския търговски кораб „Руен“, плаващ под малтийски флаг. /БГНЕС