Космическият кораб „Одисей“ кацна на луната с две дигитални картини на българския художник Силвия Стратиева

Две дигитални картини на българския художник Силвия Стратиева кацнаха на Луната, пренесени от космическия кораб „Одисей“. Те бяха включени в проекта Лунния кодекс. Това разкри пред Faktor.bg българският творец.

Късно снощи световните информационни агенции съобщиха, че космическият кораб "Одисей", построен и управляван от базираната в Тексас компания Intuitive Machines се е приземил в близост до южния полюс на Луната на 22 февруари. Това е първото кацане на САЩ на лунната повърхност от повече от половин век и първото, постигнато изцяло от частния сектор.

Силвия Стратиева изтъкна, че според организаторите това космическо събитие е значителна стъпка към изпращането на създадени от човека артефакти отвъд Земята, като Луната служи като небесно платно за човечеството.

Лунният кодекс използва цифрова и аналогова технология за запазване на изкуство, книги, музика и други, затворени в капсули на времето и изстреляни към Луната. Това е послание в бутилка към бъдещето, допълва Силвия.

Тя разказва, че двете нейни картини, които са част от този изключителен проект "Лунарен кодекс", са там благодарение на това, че са участвали в най-големия конкурс за съвременен реализъм 16th ARC Salon през 2023 година.

Едната спечели престижна награда, участва във финалната изложба на наградените творби в Сотбис Ню Йорк миналата година и беше продадена на търг пак от Сотбис.

„A rest“, oil on canvas, 73/60 cm, 2021 спечели изключително престижната Втора награда в категория „Фигуративно изкуство“.

Стратиева е родена в Пазарджик. През 1985 г. завършва Колежа за изящни изкуства в Пловдив, България. След това учи в Техническия университет в София и се дипломира като магистър по компютърни технологии и индустриален дизайн. Работи в областта на живописта, рисунката, графичния дизайн, илюстрацията и оформлението на книги. Силвия Стратиева има реализирани 12 самостоятелни изложби живопис и графика и множество участия в национални и международни колективни изложби. Носителка е на международни награди за живопис. В момента живее и работи в София, България. Има картини в частни колекции в България, Полша, Германия, Австрия, Белгия, Испания, Канада и САЩ. Член на Съюза на българските художници. /БГНЕС