Ковачевски: Няма да има избори, започнахме преговори на чист македонски език

Македонският премиер Димитър Ковачевски заяви, че през следващата година няма да има предсрочни избори в страната.

"Скринингът трябва да приключи през месец ноември 2023 година и по всяка вероятност ние няма да го спрем, след като чакахме за това в продлъжение на 17 години. Второ, енергийната криза няма да изчезне, както и икономическата, институциите трябва да бъдат функционални за да се справят с тях. На трето място, трябва да бъдат взети много решения в парламента, където е необходим широк обществен и политически консенсус, а този консенсус няма да бъде постигнат чрез избори", каза Ковачевски пред държавната телевизия МРТ. Според него призивите за провеждане на "избори за сметка на стратегическите въпроси е напълно неадекватно".

Македонският премиер обвини опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ в напълно объркано поведение и, че тя се е превърнала в заложник на крайнолявата просръбска и проруска формация "Левица" на Димитър Апасиев.

Ковачевски очаква политическите партии в парламента да "имат куража и визията при вземането на решение, с която страната ще пордължи по пътя към ЕС".

"Всички обвинения от страна на ВМРО-ДПМНЕ по повод на френското предложение за започване на преговори се изпариха...Започнахме преговори с ЕС на македонски език със защитена идентичност. Беше създадена огромна истерия в обществото, че ще бъдем асимилирани, че ще бъдем българизирани и че ще загубим македонския език. Но, стана точно обратното. Започнахме преговорите с ЕС през месец юли - на 19 юли, а на 26 октомври подписахме договор с Фронтекс на чист македонски език, без никакви пояснения. За първи път бе подписан договор от всички 25 страни-членки на ЕС. При това, договор подписан на всички езици на ЕС, който бе одобрен от Гърция и България. Кой можеше да повярва в такова нещо? В Гърция бе открит център на македонски език, кой можеше да вярва в такова нещо. В Скопие бе открит български куртурен център от страна на официалните институции на България, така както ние открихме офис на МИА в София, в македонския културен център. Това е пътя", каза още Димитър Ковачевски. /БГНЕС

Скопие / РСМ